Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Képviselõtársak! Tisztelt Miniszter Úr! A Hortobágyi Lúdtenyésztõ Részvénytársaság mezõgazdasági termelési szerzõdései ügyében szeretnék kérdést intézni a miniszter úrhoz.

A félelem befészkelte magát az alföldi tanyákra. A libatenyésztõk a megrendelõket, a "termeltetõ" céget vádolják tragédiájukért, de többségük hallgat, mint a sír. Kivétel egy értelmiségi házaspár, akik a Blikk címû újságban számoltak be problémáikról október végén, november elején hosszú sorozatban.

A megkötött termeltetési szerzõdések ellenkeznek a büntetõ törvénykönyv és a polgári törvénykönyv rendelkezéseivel, teljesen kiszolgáltatottá, védtelenné teszik a kistermelõket. Például a Hortobágyi Lúdtenyésztõ Részvénytársaság önhatalmúlag, bármikor, egyoldalúan bonthat szerzõdést, illetve viheti el a termelõre bízott libaállományt a termelõ telephelyérõl, függetlenül a termelõ mellett álló igazságtól.

Kérem miniszter urat, vizsgáltassa ki e konkrét ügyet. Titkárságának természetesen átadom a dokumentumokat. A termeltetési szerzõdési rendszert természetesen minden szakember támogatni tudja, hisz ezek a kezdõk valóban csak termeltetési szerzõdésrendszer keretében tudnának megindulni, de fokozottabban kellene ellenõrizni.

Kérdésem: milyen intézkedéseket tervez személyesen a miniszter úr és a Földmûvelésügyi Minisztérium, hogy ne alakulhassanak ki ezek a teljesen gátlástalan állapotokat eredményezõ monopolhelyzetek az ilyen cégek számára?

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage