Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GYURICZA BÉLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az érvényes jogszabályok szerint a polgári repülés és az ezzel összefüggõ tevékenységek, ellenõrzések a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterhez tartoznak.

Ismert, hogy e tekintetben 1993. január 7-ével keltezve a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet munkatársai egy jelentést készítettek el, amely jelentésbõl egy részt szeretnék csak idézni: "A légiközlekedés jelenlegi szervezeti felépítése nem járul hozzá a polgári repülés biztonságának fejlõdéséhez, sem pedig az ország polgári légiközlekedésének hatásos fejlesztéséhez."

Sajnos ezt követõen 1993-ban és '94-ben eddig, ismert, mintegy tizenkét polgári légikatasztrófa történt, melynek hatására sajnos 27 fõ halt meg és 7 súlyos sérülés történt.

Néhány légikatasztrófa - mint ahogy visszaemlékezünk rá, az elmúlt évben, valamint a legutóbbi keceli légikatasztrófa is - könnyen elõidézhet esetleges ipari objektumok térségében, vagy ne adj' isten, katonai objektum térségében olyan katasztrófát is, amelynek következményei kiszámíthatatlanok.

Tisztelettel kérdezem tehát miniszter urat, mivel több tárcát érintõ kérdésrõl van szó, konkrétan mit kíván a kormány, illetve a tárca tenni annak érdekében, hogy ezen az állapoton változtasson? Köszönöm, és várom válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage