Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A légikatasztrófák érthetõen váltanak ki megrendülést és részvétet a lakosság körébõl, melyben osztoznak az érintett kormányzati és igazgatási szervezetek is. Minden tragikus esemény arra inti a szabályozást és ellenõrzést végzõket, hogy újra és újra elemezzék saját tevékenységüket.

Konkrét eseteket értékelve azt kell mondanom, hogy a légibaleseteket nem a repülési szabályok és elõírások hiányossága, hanem a felelõtlen emberi magatartás, ezeknek az elõírásoknak a semmibevétele okozta, mint az utóbbi hetek tragikus eseményei mutatták.

Hasonló esetek megelõzése érdekében azonban az Országos Rendõrkapitányság - egyeztettem a belügyminiszter úrral e kérdésben - a repülési felügyelet bevonásával sûríteni fogja az ellenõrzéseket. Felülvizsgáltatom a szabályok megsértése szankcionálásának mértékét is. Az engedély nélküli és a szabálytalanul végrehajtott repülések olyan mértéket öltenek, hogy meg kell nézni, milyen büntetéseket kell kilátásba helyezni, amely visszatartja a repülést végzõket és végeztetõket az emberéleteket követelõ szabálytalanságoktól.

Képviselõ úr hivatkozik arra, hogy a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet megállapítása szerint légiközlekedésünk jelenlegi szervezeti felépítése nem járul hozzá a polgári repülés biztonságának fejlõdéséhez.

A jelentés alapjául szolgáló átvilágítás azonban azt bizonyította, hogy a jelenleg mûködõ rendszer biztonságos, és a biztonságos üzemelés kereteként megfelel. További elõrelépés pedig nem pusztán elhatározás kérdése, de határozott szándékunk ezt az elõrelépést megtenni. A polgári repülést jelenleg egy '81-ben megjelent törvényi szintû rendelkezés szabályozza. A szabályozás nem felel meg teljesen a követelményeknek. Az utóbbi évek gyors ütemû fejlõdése korszerûsítést kíván. Ezért új légügyi törvény megalkotását határoztuk el, melynek szakmai tervezete már elkészült. A tervezet összhangban van az európai követelményekkel, és várhatóan a jövõ év második felében kerül a parlament elé. Bízom abban, hogy a repülés ügyét szívén viselõ valamennyi képviselõtársam támogatni fogja a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage