Botka László Tartalom Elõzõ Következõ

BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Szeged városa mindig büszke lehetett felsõoktatási intézményeire, egyetemeire, amelyek a történelem folyamán gyakran nehéz gazdasági körülmények között, de mégis megannyi kiváló szakembert adtak e hazának.

Külön kiemelkedik a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, amely a névadó szellemi örökségét követve, a "béke szigeteként" kutatók és hallgatók tömegeit vonzotta az ország legkülönbözõbb régióiból és határainkon túlról egyaránt. Sajnos azonban az utóbbi idõben az egyetem belsõ viszályaitól hangos az egész város, sõt az országos sajtó is. Az egyetem vezetése, személy szerint dr. Fráter Loránd rektor úr és a tevékenységét jogilag, szakmailag és etikailag kritizáló oktatók, kutatók és hallgatók között kialakult feszült viszony ugyanis lassan lehetetlenné teszik az intézményen belüli munkát. A vezetéssel szemben állók az egyetemi demokrácia ellehetetlenítésével, szakmailag káros átszervezésekkel, jogellenes felmondásokkal, ésszerûtlen gazdálkodással és az oktató- és kutatómunkához nélkülözhetetlen konstruktív bizalmi légkör megrontásával vádolják a rektort.

Tisztelt Miniszter Úr! Nem az én feladatom eldönteni, hogy kinek van igaza az elhúzódó viszályban, de Szeged város országgyûlési képviselõjeként kötelességemnek érzem felhívni a figyelmet, hogy az ügy már túlnõtte a szent és sérthetetlen egyetemi autonómia korlátait. A mielõbbi rendezés az egész város érdeke, hiszen olyan intézményrõl van szó, amelyben az oktatási és tudományos tevékenységen túl nélkülözhetetlen gyógyászati és klinikai ellátást nyújtanak nemcsak Szeged lakosságának, hanem az egész dél-alföldi régiónak.

Kérdezem tehát a miniszter urat, hogy személyes tekintélyével, törvény adta lehetõségeivel és felelõsségével mit kíván tenni annak érdekében, hogy a SZOTE-n belül minél hamarabb helyreálljon a nyugalom.

Tisztelt Miniszter Úr! Szegeden nem a szembenálló felek, hanem a helyzet kiált a miniszterért! Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage