Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Engem is aggodalommal tölt el az állatállomány utóbbi években történt rendkívüli mértékû létszámcsökkenése.

Egyetértek azzal, hogy hagyományaink alapján a magyar állattenyésztésnek sokkal jelentõsebb súlya kell legyen a mezõgazdaságban. A létszámcsökkenés okai közismertek. A jövedelmezõség hiánya, a piacvesztés, a hazai húsfogyasztás csökkenése, a tulajdonváltással kapcsolatos bizonytalanság, az állomány állami támogatással történt levágatása.

A kormány programjának fontos tétele a mezõgazdaság, és ebben az állatállomány fejlesztése. Egy interpelláció kevés ennek a programnak a részletes ismertetésére, ezért az állatállomány-fejlesztés legfontosabb tételeivel válaszolok.

Az állatállomány fejlesztését úgy kívánjuk megvalósítani, hogy javítjuk az állattenyésztés jövedelmezõségét. Hatékony lépéseket teszünk a hazai piac védelme és a keleti piacok újjáépítése érdekében.

Megváltoztatjuk a vámszabályozást, rendezzük kapcsolatainkat keleti vevõinkkel, olaj-, húsbartert dolgozunk ki a fizetések érdekében.

A hatékony termeléshez piac kell, a sikeres piaci szerepléshez pedig jobb minõségû áru. Ezért a következõ évben sokkal több támogatást adunk a jó minõségû tenyészállatok, elsõsorban az apaállatok beszerzéséhez, de úgy, hogy a kistermelõ is hozzájuthasson.

Kocasüldõakció meghirdetésében támogatjuk a vágóhidakat, a termelõket. Ehhez kedvezményes hiteleket adunk.

Növeljük az állattenyésztõknek nyújtott kedvezményes hiteleket.

Támogatjuk az állattenyésztési gépek és berendezések megvásárlását, és nem utolsósorban a támogatási rendszert átalakítjuk úgy, hogy a támogatás nagyobb hányada jusson a termelõknek.

A garantált árak rendszerével biztonságot nyújtunk az állattenyésztõknek, ha a piacon nem tudják értékesíteni termékeiket, az állam áll helyt a tej, a sertés, a szarvasmarha felvásárlásában a garantált árakon.

Az állattenyésztési alapokra vonatkozó törvény végrehajtását szigorú ellenõrzéssel betartatom, de ezt meg kell elõzze, hogy egy betartható törvényt, rendelkezést hozzunk létre.

Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage