Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Közeledve a nagymarosi körgát november végi elárasztásához, egyre inkább felvetõdnek egymással ellentétes képviselõi vélemények: nevezetesen a bontási munkák gyorsítását, illetve azok leállítását követelik.

Válaszomat, a korábban elhangzottaknak megfelelõen, azzal tudom kezdeni, hogy az új kormány nem tesz, nem tehet mást, mint amire az érvényes országgyûlési határozatok kötelezik.

Figyelembe kell venni, hogy az ügyben érintett szlovák és magyar fél a vitatott kérdések eldöntésére, az Országgyûlés akaratának megfelelõen, a hágai nemzetközi bírósághoz fordult. A felek az alávetési nyilatkozatot a vonatkozó belpolitikai döntések ismeretében készítették elõ és írták alá. A szlovák fél már akkor tudatában volt a magyar fél gátelbontási szándékának. Magyar részrõl változatlanul jogszerûnek tekintjük azt a döntést, amellyel a szerzõdést megszüntettük.

Képviselõ úr fölveti, miért bontjuk el egyoldalúan a közös tulajdont. Ezzel kapcsolatban leszögezem, hogy a nagymarosi körgát olyan ideiglenes jelleggel létrehozott létesítmény, amely az úgynevezett közös, egyezményes tervben nem szerepel, így nem minõsül közös tulajdonnak. Errõl képviselõ urat tévesen tájékoztatták.

Az ideiglenes mû állaga folyamatosan romlik, a fenntartás és a hajózás biztosítása egyre emelkedõ költségeket jelent. Az Országgyûlés a helyreállításhoz szükséges költségeket az éves költségvetési törvényekben rendszeresen jóváhagyta, és ez szerepel a következõ évi költségvetési tervezetben is.

A nagymarosi vízlépcsõ a nemzetközi hajóút fejlesztésére az egyik lehetséges megoldás lett volna. A Duna-bizottság viszont két alapvetõ változatban fogalmazta meg ajánlásait, úgymint a duzzasztott és a szabadfolyású megoldásra. Az utóbbinál a vízjárási viszonyok függvényében korlátozásokat is elfogadott.

Nemzetközi szakértõk közremûködésével decemberben elkészül a Duna Budapest feletti szakaszára a hajóút fejlesztési tanulmánya, amely a hagyományos folyószabályozási módszerek alkalmazásával - tehát szabadfolyású megoldással - számol. A tárca álláspontját a tanulmány széles körû szakmai és társadalmi vitája alapján a jövõ év elején alakítjuk ki és terjesztjük a kormány elé.

Meglepõ, hogy képviselõ úr a mostani kormánytól kéri számon az Országgyûlés korábbi döntéseit megalapozó gazdaságossági számításokat. Számomra ez azért is érthetetlen, mert képviselõ úrnak erre a döntés elõkészítésekor még lett volna módja. Az ön pártja és koalíciója mindig is hevesen ellenezte a nagymarosi gát felépítését, és folyamatosan szorgalmazta annak elbontását.

Képviselõ úr állításával ellentétben, a gát esetleges spontán elszakadása a folyamatot irányíthatatlanná teszi, és az irányíthatatlan romboló hatás miatt nem csökkennek, hanem jelentõsen növekednek a költségek.

Összegezve képviselõ úr konkrét kérdéseire a következõket tudom válaszolni:

1. A bõs-nagymarosi vízlépcsõ ügyében mindvégig az ökológiai szempontok kaptak prioritást. A Környezetvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint egyébként Kindler József professzor vezetésével készültek igen részletes gazdaságossági számítások is, amelyek megalapozták az Országgyûlés eredeti döntését. Ezek a számítások a környezetvédelmi bizottságban rendelkezésre állnak.

2. A bõs-nagymarosi vízlépcsõrendszerrel foglalkozó kormányzati munkát a múltban és jelenleg is több szakértõi bizottság - köztük nemzetközi jogi és hazai akadémiai szakértõk - segítette és segíti. További bizottságok létrehozását a kormányzat nem tervezi.

Ezen túlmenõen a korábbi parlamenti idõszakban különbizottság foglalkozott a vízlépcsõrendszer kérdéseivel. Jelenleg a parlamentben a környezetvédelmi bizottságon belül egy külön albizottság segíti az Országgyûlés ilyen irányú döntéseinek elõkészítését.

Végezetül arra a kérdésre, hogy a gát elbontásának szüneteltetése esetén az erre szánt összeg a térség felújítására fordítható-e, azt kell mondanom, hogy a közvetlen térség felújítása a szüneteltetéstõl függetlenül is megtörténik. Az ehhez szükséges pénzeszközök az 1995. évi költségvetési elõirányzatban szerepelnek.

Köszönöm figyelmüket. Kérem az Országgyûlést és tisztelt képviselõ urat válaszom elfogadására. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage