Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF ((FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Amint az ismeretes, 1994. október 25-én interpelláltam már Békesi miniszter úrhoz az idõközben nemzetközi hírnevet is szerzett Gerõ Lászlónak egyik magyarországi szélhámosságával kapcsolatban, ami - az én tudomásom szerint - hozzávetõlegesen szerény 20 milliárdnyi kárt okozott hazánknak. Miniszter úr válaszában elismerte, hogy a 120 millió dolláros kölcsön adása megtörtént, nem volt kellõen felderítve a hitelezés fedezete, de végül is - amint a miniszter úr említette - bizonyos olajkutak a magyar állam birtokába, tulajdonába kerültek fedezetként, és valami visszatérült a kárból '93 márciusában. Végül is a miniszter úr pontos kárösszeget nem jelölt meg, hanem arra hivatkozott, hogy idõközben el is évült a cselekmény, így nem áll módjában a hatóságnak tovább foglalkozni a kérdéssel.

(16.00)

Csakhogy a miniszter úr mindösszesen az ügy deviza részére utalt, nem hivatkozott azonban arra a vitathatatlan tényre, hogy ez az egész tétel a büntetõ törvénykönyv csalási részébe ütközik, különösen nagy kárt okozó csalásról van szó. Ehhez azonban nem ártana pontosan ismerni azt a kárösszeget, amely az országot érte tõkében és kamatban, és talán az sem ártana, ha tudnánk, hogy milyen dollárátszámítási kulcs mellett merült fel ez a kár.

Ezek után a Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja elõtt nem világos, milyen megfontolások vezettek oda, hogy amíg kis ügyekben a büntetõeljárások megindulnak, addig az ilyen nagy, sokmilliárdos tételt érintõ kérdésekben pedig a hatóságok találnak kibúvót az elkövetõknek.

Kérdéseim: mennyi kár érte az országot a Gerõ-féle szélhámosság kapcsán tõkében, kamatban és együttesen? Miniszter úr, mint az ország pénzügyeinek legfõbb felelõs gazdája, kívánja-e büntetõeljárás lefolytatását, miután az idõközben indult állampolgári szorgalmazások esetleg megszakíthatták az elévülést?

Kérem miniszter úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage