Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Képviselõ úr elsõ kérdésére sajnos konkrét számszerû választ nem adhatok. A veszteséget konkrétan egy pénzintézet és nem a magyar állam szenvedte el. A pénzintézeti törvény 46. §-a szerint pedig a banktitkot sem a miniszter, sem pedig az országgyûlési képviselõ kérésére vagy igényére nem lehet megsérteni. Ez azt jelenti a pénzintézeti törvény 46. §-a szerint, hogy banktitoknak minõsülõ üzleti adatokat, így egy szerzõdés nyomán keletkezett nyereséget vagy veszteséget a bank nem hozhatja nyilvánosságra akkor sem, ha képviselõ vagy a pénzügyminiszter kéri. Ez a magyarázata, hogy számokkal nem szolgálhatok.

Képviselõ úr második kérdésére október 25-én az elõzõ, ön által is hivatkozott hasonló interpelláció során már egyszer válaszoltam.

Jelenlegi interpellációjában azt jelzi, hogy az említett kölcsönfolyósítás felveti a különösen nagy kárt okozó csalás elkövetésének alapos gyanúját. Kérdése az, hogy kívánom-e a büntetõeljárás lefolytatását. Két részre kell bontanom a választ.

Az elsõ: szabálysértés elévülése esetén az elévülést a szabálysértési törvény értelmében a szabálysértés miatt az elkövetõ ellen foganatosított eljárását, cselekményét - itt egyértelmûen a szabálysértési hatóság cselekményérõl van szó - szakíthatja félbe. Ez ügyben legjobb tudomásom szerint elõdeimhez sem érkezett olyan tartalmú állampolgári bejelentés, amely nyomán a mindenkori Pénzügyminisztérium kezdeményezhette volna a szabálysértési hatóság eljárását.

Ami a büntetõeljárás lefolytatását illeti, természetesen minden olyan ügyben szükségesnek tartom a büntetõeljárás megindítását, ahol bármely bûncselekmény alapos gyanúja felmerül. Ez egyébként sem az én szubjektív szándékomtól függ, hiszen a büntetõeljárási törvény 122. §-ának (2) bekezdése értelmében minden hatóság és hivatalos személy köteles a hivatali hatáskörében tudomására jutott bûncselekményt feljelenteni, a feljelentéshez csatolni a bizonyítási eszközöket. Ebben az ügyben mind a mai napig nem jutott tudomásomra olyan új adat vagy körülmény, amely miatt nekem kellett volna kezdeményeznem a büntetõeljárás megindítását.

Képviselõ úr interpellációjából arra következtetek, hogy ön olyan adatok és tények birtokában van, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy itt bûncselekmény elkövetésének alapos gyanújáról van szó. Ebben az esetben felhívom képviselõ úr figyelmét, hogy a Btk. 137. §-a értelmében az országgyûlési képviselõ is hivatalos személynek minõsül, tehát rá is vonatkozik az elõbb említett feljelentési kötelezettség.

Arra kérem tehát képviselõ urat, hogy ha megalapozott információk birtokában van, kezdeményezze a büntetõjogi felelõsségre vonást azokkal szemben, akik ebben az ügyben bûncselekményt követtek el. Köszönöm szépen a figyelmet. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage