Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Az MDF szónokának néhány kijelentését szeretném pontosítani, kivált arra való tekintettel, hogy tévéközvetítés is van, és esetleg az ország mezõgazdasági termelõit érdekelheti, ami az exporttámogatás összvolumenével kapcsolatban, egy százalékszámítási felvetés alapján kérdésessé válhat. Eszerint a 14,5 százalékos átlagtámogatás 12,7-re csökkenhet akkor, ha nominális összegben legalább a 42 milliárdos exporttámogatás nem következik be a 35 milliárdos ez évi várhatóval és a '95-re tervezettel szemben.

Arról el tetszett feledkezni, kedves képviselõtársam, hogy sajnos, ez a 35 milliárd forint, ami ebben az évben kifizetésre került exporttámogatásra, nem mind magyar termékek exportját szolgálta. Csak hogy az anomáliákról szóljak, megemlíteném éppen Bogárdi úr múlt heti interpellációját a tojásügyben. Egy sajátos joghézag kihasználása mintegy 30 millió tojás behozatalát tette lehetõvé a múlt hét keddig, amikor az Országgyûlés megszavazta a külföldi befektetések szabályozásáról szóló törvénymódosítást, ami már megszüntette ezt a kijátszási lehetõséget.

(9.50)

Tehát importtilalmi listán apportként behozott termékek reexportra kerültek, ami után kifizettük az exporttámogatást. Százalékos exporttámogatás volt, ami feltételezte bizonyos számlázási játékszabályok kialakítását, ami nem ténylegesen a számla tartalmával azonos összegszerûséget takar. Ehhez képest azonban a százalékos támogatást megkaphatta az az exportõr, aki késõbb visszaszámlázott az importõrének.

Tehát magyarul leszámláztak egy terméket egy fiktív számlával, ehhez felvették az exporttámogatást, majd lerendezték a tényleges értéknek megfelelõen egy külön szerzõdéssel. Ez több milliárd forintjába került a magyar államnak. Folytatom tovább...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage