Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Több józanságra lenne szükség e kérdés megvitatásánál. Kérem, hogy a továbbiakban vegyék figyelembe ezt. Olyan szélsõséges dolgokról hallottunk itt, akár Torgyán úr szájából vagy az elõzõ hozzászólást is tekintve, hogy mezõrõl behozott emberek, meg az elnök úr a három titkárnõjével. Már rég nincs abban a helyzetben, hogy három titkárnõt tudna tartani, de ez egy dolog.

Ugyanilyen megközelítésbõl nem sérül a demokrácia a jelenlegi törvénynél, ahol a kocsmában összeül öt ember, s egy emelkedettebb hangulatban kimondják, hogy õk most már pedig a kurittyáni részközgyûlést tartják? Mert jelenleg ez lehetséges.

Úgy gondolom, a szövetkezetek léte nemcsak a benne dolgozók érdekében fontos, hanem az üzletrész-tulajdonosok, beleértve a külsõ üzletrész- tulajdonosokat is, fontos a körülötte lévõ és korábban integrált magántermelõk tekintetében is. El kell mondani, hogy nagyon sok magántermelõ vette, veszi igénybe a szövetkezetek tisztességes áron történõ szolgáltatásait. Nem lehet elmondani, hogy ez nem így van? Ez így van. Mert termel úgy répát adott esetben, hogy nincs vetõ- és kiszedõ gépe. És nagyon szép, egészségesen megvannak egymás mellett.

Az európai meneteléshez: véletlenül éppen itt van nálam egy, Raskó úrral '92 tavaszán készült nyilatkozat: "A jövõ azonban - hangsúlyozta az államtitkár - nagyüzemeké lesz, mert a sok kisméretû magángazdaság nem elég hatékony." Ez a Heti Politika címû újságban jelent meg egy Raskó Györggyel készült interjúban. Európának nem azzal van gondja, hogy mi milyen üzemi szervezetben masírozunk be azon a kapun, ha egyszer kinyílik, hanem hatékonyan tudunk-e termelni, vagy nem. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage