Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr.

Igazán nem szeretnék ilyen késõ esti órában interpellációs és azonnali kérdések, valamint egyéb mûfajnak megfelelõ hozzászólásokra reagálni, mert a Bogárdi úr által elõadottakban annyi volt, hogy egy hétre elegendõ lenne rá válaszolni. Csak egy-két dologra tennék megjegyzést.

Az utolsó mondata: nem tudja, mit szólnak az érdekképviseletek. Én tudom, mert én vagyok a soros elnöke a földmûvelésügyi, élelmiszeripari és egyéb ágazatokat tömörítõ érdekegyeztetõ tanácsnak. Hétfõn tárgyaltuk ezt az ügyet. Tudomásul vették a rendelkezésre álló eszközöket, bár megjegyeztük, hogy természetesen azzal tisztában vagyunk, hogy az árualapok fejlesztéséhez, az ágazat bõvítéséhez ennél többre lenne szükség.

Egyebekben viszont teljes egyetértés volt abban, hogy ezt az elosztási metodikát, amelyet korábban követtünk és elsõsorban politikai és nem szakmai szempontok játszottak szerepet, éppen a jogi szabályozás lehetõségeit kihasználva, akkor talán elegendõ lesz ahhoz a célkitûzéshez, amelyet a kormányprogram ez irányban megfogalmaz.

Csak annyit - ezt a Kisgazdapárt is többször kifogásolja és már napirenden is volt interpellációs kérdés formájában -, hogy keletkezhetett az a csodálatos elosztási elv, amely alapján enyhén szólva diszkriminatív pénzosztogatás történhetett úgy, hogy jogszabálysértés nem történt. Nagyon helyes, hogy ezt a Kisgazdapárt napirenden tartja, mi is napirenden tartjuk, vizsgálni fogjuk, egyben ígéretet teszünk arra, hogy e költségvetés alapján ilyen jellegû problémák nem merülhetnek fel, kiváltképp hogy a 6745 igénylõ 149 millió forintos, míg 18 igénylõ 159 millió forintos vissza nem térítendõ támogatásban részesült. Természetesen az adott jogszabályoknak mindenben megfelelve, mert ezek úgy voltak kreálva, illetve antikreálva, hogy mindenféle elképzelésnek - az adott pozíciót is figyelembe véve - megfeleljenek. Ez érthetõ okok miatt éveken keresztül folytatódott is, kiváltképp így költségvetés táján, amikor erõltetett menetben kellett egymásnak különbözõ kedvezményeket és engedményeket tenni - de ez már a múlt.

A kérdés, ami konkrétan hozzám szólt és meg is nevezett... Tudom, hogy két percre lenne lehetõségem...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage