Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (FKGP): Köszönöm. Remélem, beleférek két percbe. Nagyon sajnálom, hogy államtitkár úr számháborúnak nevez valamit, ami nem számháború, hanem egyszerûen "igaz és nem igaz" kérdés. Nem tudom, ki találta ki ezt a rossz szót, hogy számháború. Itt arról van szó, hogy amit önök kiadtak, mint költségvetés számait, egyszerûen össze kell adni, és akkor az a szám jön ki, amit én mondtam. Egyszerû összeadás és semmi más.

Valóban nem jelöltem meg forrást, de könyörgöm, itt a mezõgazdaság szétverésérõl nem én szoktam volt szónokolni az elmúlt esztendõkben, hanem önök. (Közbeszólás: Persze! Volt, aki csinálta!) Önök szónokoltak errõl folyamatosan, és most - ezt a mezõgazdaságban érdekelteknek mondom - ezzel a költségvetéssel úgy a mezõgazdaság intézményrendszerét, mint nagyrészt a termelést is tényleg szét fogják verni.

Nagyon jól tudom azt, hogy nincs összefüggés a támogatás és az intézményrendszer között. Nem tudom, ezt a mondatot miért kellett belefûzni, külön is kezeltem. Én csak azt mondtam, hogy az intézményrendszer is tönkremegy, és az a fölvetés, miszerint átmegy vállalkozási szférába, nagyon jól tudjuk, hogy a vállalkozási szférában ennek a költségei növekedni fognak. Természetes, de mind a termelõre csapódik vissza. Ezt akartam jelezni. Meg tudja-e fizetni a termelõ vagy pedig egérutat, kiutat keres valahol, és elindul egy kontrollálatlan folyamat, aminek a rendbehozatala még több energiát és idõt jelent.

Nagyon örülnék annak, ha a kormánynak valóban az lenne a szándéka, hogy az embereket segítse és kevesebb utánjárással intézhessék a dolgaikat, de a falugazdász-hálózat szétverése nem ezt mutatja, és nekem ez egészen mást juttat eszembe, mintsem a segítést. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage