Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi politikai államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Csak azért kértem szót, mert a tisztelt képviselõ asszony elõzõ felszólalásában nem számoltam pontosan, de valószínûleg legalább tizenötször elhangzott, hogy törvényellenes rendelkezéseket javasol a kormány.

A jelenlegi rövid idõkeret arra nem alkalmas, hogy ezt tételesen végigvegyük. Itt valószínûleg szakmai nézetkülönbségek vannak a konkrét rendelkezésekben, hogy mi törvényes és mi törvényellenes. Ezt nyilván majd a részletes vita keretében, plenárison, bizottságban, konkrétan módunk lesz megtárgyalni.

Három ügyre azonban szeretnék kitérni. Az egyik, hogy egyáltalán a beterjesztés idõpontja törvényellenes vagy nem törvényellenes. Úgy gondolom, ebben az ügyben a Ház már egyszer lefolytatta a vitát és törvényben döntött. Tehát a Ház döntése ebben végleges, és talán ebben nem kellene a vitákat újra kezdeni.

Ami a Társadalombiztosítási Alapok költségvetésének ügyét illeti, a kormány akkor van abban a helyzetben, hogy ezeket beterjessze a tisztelt Ház elé, ha megkapja az önkormányzatoktól. Az önkormányzatok ennek a hétnek a közepén juttatták el hozzánk ezeket a tervezeteket, következésképpen a jövõ heti kormányülésre beterjesztjük és utána a kormány a Ház elé terjeszti.

Egyébként a kapcsolódás nem túlzottan zavarja az ügy tartalmi megítélését, hiszen nullszaldós költségvetéseket kívánunk beterjeszteni a Ház elé. Az a néhány tétel, amely érinti, az benne van a jelenlegi javaslatban is.

Végezetül a privatizációs törvénnyel kapcsolatban. Kérem szépen, a 150 milliárd elõirányzat nem azon múlik, hogy milyen privatizációs törvény van érvényben Magyarországon. A jelenleg érvényben levõ privatizációs törvények keretei között is lehet privatizálni, az új keretei között is lehet privatizálni. Ez annak a megítélése, hogy mi vár eladásra, és ezt hogyan tudjuk megtenni. Most már egyébként önök elõtt van a privatizációs stratégiára vonatkozó javaslat. Ennek alapján megítélhetik.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage