Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Bizonyára minden egyes tételt külön és külön lehetne vitatni. De hadd szóljak itt részben egy kicsit bizottsági elnöki minõségemben is arról, hogy bizony törvényhozási torlódás állt elõ.

Például van egy tétel, amely bizottságunkat érinti, nevezetesen az, hogy a Szolidaritási Alapból 11 milliárd forintot a költségvetési törvényjavaslat olyan feladattal kíván megbízni, amely ennek az alapnak nem törvényben biztosított feladata.

Az elõterjesztõk azzal a feltételezéssel élhettek, hogy a Ház meg fogja hozni ezt a törvényt. Ez a törvény azonban csak akkor válik törvényerejûvé, ha a Ház tényleg meghozza. Ilyen feltételezésekre alapozott költségvetés tulajdonképpen azt a kételyt támasztja minden egyes képviselõben, hogy vajon elõlegezhetek-e egy tisztességes vita, egy körültekintõ meggondolás alapján egy költségvetési tételt vagy sem. Ezek valójában, nem tudom, hogy fõvesztéssel járó, talán nem fõvesztéssel járó, de mindenképpen feszültséget teremtõ dolgok.

Bizottságunk a Munkaügyi Minisztériummal együttmûködve ezért olyan módosító indítványt - egyhangú támogatással - terjeszt be, amely ezt a törvényi lehetõséget megteremti abban a sorban, amely közül a kormány nagyon sokat megoldott. Hiszen a költségvetés fejezetében számos törvénymódosítás található, amely mind azt a célt szolgálja, hogy törvényes alapokra helyezõdjenek azok a változtatások, amelyek a költségvetésben benne vannak. Ez azonban nem sikerült minden egyes esetben. Azt gondolom, most, az általános vitában ezekre célszerû rámutatni és célszerû megkeresni, valóban, lehetõleg bizottsági keretekben, de akár egyes képviselõtársaink indíttatásában is azokat a megoldásokat, amelyek a költségvetés minden egyes tételét törvényes alapokra helyezik.

Itt idõtorlódás, a Ház gondjai, illetve talán egyfajta magabiztosság van, hadd mondjam így: úgyis meg fogja szavazni a tisztelt Ház. Ez az, ami nem biztos, hogy a legszerencsésebb. Szeretnénk, ha minden képviselõ tudná, melyik költségvetési helyhez milyen törvényi vonatkozások tartoznak.

Egyébként úgy veszem észre, a Ház mindkét oldalán ezzel kapcsolatosan pozitív hozzáállások vannak. S talán a következõ alkalommal, amikor nem egy nyári kormányváltás után kerül ez sorra, akkor el fognak maradni ezek a pontatlanságok, amelyek ténylegesen kimerítik a törvénysértés fogalmát. De nem a rossz szándékát, hanem a pontatlanságot.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage