Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Asszony! Köszönöm az együttmûködés pozitív reagálását. Ez alkalmat ad még arra, hogy elmondjam, itt valójában messze nem formális ügyek tisztábatételérõl van szó. Mert például a szóban forgó tétel esetében bizottságunk nem fogadta el azt a lehetõséget, hogy most és mindörökké a Szolidaritási Alap kinyíljon a jövedelempótló támogatás finanszírozása felé, hanem egyértelmûen olyan módosító indítványt terjesztünk be, amely most, 1995-re adja meg ezt a lehetõséget. Bizottságunk ugyanis egyetlen lehetõségét nem látja annak, hogy az a többlet, ami jelenleg rendelkezésre áll, az '96-ban is rendelkezésre fog állni a járulék megemelése nélkül.

Ha tehát mi nem megyünk ebbe bele... Én tudom, hogy mi ebben egyetértünk, miniszter asszony, a Pénzügyminisztérium azonban úgy terjesztette be ezt a dolgot, hogy ha nem vagyunk résen, akkor precedensszerûen belekerül, és egy rendkívül zavart jogi helyzet áll elõ. Nevezetesen: egy biztosítási elven alapuló szolgáltatásba állami szociálpolitikai feladatok keverednek bele, amit a bizottság kormánypárti többsége az ezévi költségvetés nyomorhelyzetére való hivatkozással - így fogalmaztak - "fogcsikorgatva" elfogadott, de csak erre az évre.

Magyarán: ha nem tárgyaljuk ki ezeket a dolgokat valamilyen formában, akkor olyan hibákat követhetünk el, ami valójában esetleg nem is kormányzati szándék, egyértelmûen nem a kormány szándéka, néhány elõterjesztõé, néhány köztisztviselõé, akiknek viszont nem tisztük az egész harmóniát látni, és nem is felelõsségük. Tehát nem is õket hibáztatom. A rendszer mellett kell kiállnunk, hogy igenis, ezeket az ügyeket a parlamentnek alaposan meg kell vitatnia. Tehát tulajdonképpen nem kukacoskodás a részünkrõl, azt hiszem, ez a kis példa is mutatja. Avval, hogy itt most kétszer szót kértem és kaptam, tulajdonképpen egy külön fölszólalástól el tudok állni, amit - mint a módosítvány beterjesztõje - meg kellett volna tegyek. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage