Kiss József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KISS JÓZSEF (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Nem Béki képviselõtársnõnk hozzászólásához kértem a kétpercest, hanem Surján képviselõ úr felszólalásához, csak a kommunikációs zavar miatt csúszott egyet a kétperces.

Surján képviselõ úr úgy kezdte beszédét, hogy a tõle megszokott finom modorban ugyan, de jelezte a szociális bizottság szociális érzéketlenségét azzal, amikor külön hangsúlyozta, hogy a mi bizottságunk sem támogatott olyan indítványt, amely a gyermekkedvezmény visszaállítását célozta volna. Itt szeretném felhívni a Ház és a közvélemény figyelmét arra, bizottságunk is tisztában volt azzal, hogy ez a hét végén az ÉT elõtt vitatott témává válik. Természetesen a bizottság álláspontját jól kifejezõ azon döntés, miszerint a többség a bizottságban tartózkodott ezen indítványok megítélésénél, nyitottságunkat jelezte minden ilyen témában.

Nagy örömünkre szolgál, hogy végül is az ÉT-tárgyalások egy megfelelõ, 3 milliárd forint összegû, ilyen jellegû kiegészítést lehetõvé tesznek. Az is igaz viszont, hogy ez nem adókedvezményként maradt a tárgyalások végén a rendszerben, hanem a jövedelemtõl függõ családipótlék-kiegészítés jellegû juttatásként. A részletes szabályok feltehetõen hamarosan nyilvánosságra kerülnek a megállapodás alapján.

Hogy ez az ötlet, ez a kezdeményezési forma önmagában jó vagy nem, azt persze lehet vitatni. Mi viszont elismerjük, hogy ezt a formát nem mi találtuk ki: az elõzõ kormány is alkalmazta, amikor a múlt év szeptemberében hasonló módon juttatott jövedelemkiegészítést a rászoruló gyermekes családoknak. Az eddig kialakult rendszerben úgy tûnt, hogy szerzõi jogdíjat nem kell fizetni az elõzõ kormány által kitalált hasonló metódusokért, de ennek ellenére elismerjük, hogy itt sem lehetett jobbat kitalálni.

Az energiaár-kompenzációval, a gyessel, gyettel, gyeddel kapcsolatos kérdésekkel együtt, azt hiszem, egységesebben lehet majd kezelni a családtámogatási rendszer kérdéseit. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage