Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A most felvetett kérdés és a korábban e témakörben tett megnyilvánulásai is azt bizonyítják, hogy mély felelõsséget és elkötelezettséget érez az emberi jogok érvényesülése és széles társadalmi megismertetése iránt.

Jogászkörökben ma már általánosan ismert, hogy az európai emberi jogi egyezményhez való csatlakozásunk óta a magyar állampolgárok számára is nyitva áll a lehetõség, hogy közvetlenül is fordulhatnak az európai emberi jogi bizottsághoz és bírósághoz. A strasbourgi ítéletek angol és francia nyelven jelennek meg, így azok az országok, ahol e két nyelv a hivatalos, nyilván elõnyösebb helyzetben vannak. Ám az ítélkezési gyakorlat nyomon követése még ezen országokban is gondot okoz.

Mit tett, mit tesz és mit tehet az Igazságügyi Minisztérium e gondok enyhítése érdekében? Amikor 1992 õszén az Országgyûlés megerõsítette az egyezményhez való csatlakozásunkat, a minisztérium valamennyi képviselõ részére elkészített egy 150 oldalas tanulmányt az egyezménnyel és a joggyakorlattal kapcsolatos részletes ismeretekrõl. E tanulmányból az érdeklõdõk számára további példányokat is tudunk biztosítani. Számos továbbképzõ tanfolyamot rendeztünk bírák, ügyészek, ügyvédek és közigazgatási tisztviselõk számára, a legutolsó éppen két hete fejezõdött be, ahol az Európa Tanács elõadói tartották az elõadásokat. Számos cikket, tanulmányt publikáltunk különféle szakfolyóiratokban, és szándékunk ez a jövõben is.

Vizsgáljuk, hogy a minisztérium hivatalos lapjában, az Igazságügyi Közlönyben folyamatosan közzétesszük a bíróság ítélkezési gyakorlatát befolyásoló fontosabb döntéseket. Rendelkezésre áll az Országgyûlés épületében a dokumentációs központ, a kérdés lényegét tekintve azonban a Magyar Közlönyben való közzétételt tekintve további vizsgálatokra és döntésekre van még szükség, ami a minisztérium kompetenciáján kívül esik. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage