Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Napjainkban a felgyorsult kül- és belpolitikai események, a Magyar Köztársaság kormánya által mind külföldön, mind pedig idehaza folytatott tárgyalások, néhány kiemelkedõ nemzetközi szerzõdés, mint a békepartnerség vagy az elõttünk álló Európai Biztonsági és Együttmûködési Értekezlet - valamennyi azt hiszem, sürgõssé teszi azt a korábban a kormányprogramban is megismert megállapítást, melynek értelmében környezetünk biztonságának és a fegyveres erõk jelenlegi állapotának megfelelõen pontosítani kell és meg kell újra határozni a fegyveres erõk feladatát.

Amikor a honvédelmi bizottság meghallgatta a honvédelmi miniszter urat, elhangzott szeptember 7-én egy tájékoztatás, melynek lényege az, hogy az érintett két tárca vezetõje a közeljövõben leül, értelemszerûen elemzi, átbeszéli az említett kérdéseket. Kezdetben úgy volt, hogy október vége, illetve november eleje, majd késõbb a miniszter úr nyilatkozott, hogy valamikor november vége vagy december környékén az Országgyûlés tájékoztatást kap a fegyveres erõk egész állapotáról, következésképpen a feladatrendszerrõl is.

Sajnos megismertük, hogy ez a tájékoztatás most elmaradt. Miniszter úr legutóbbi nyilatkozatai alapján úgy néz ki, hogy nem kerül rá sor ebben az évben, tehát decemberben, hanem áttevõdik valamikor '95 tavaszára.

Nagy tisztelettel kérdezném - mivel a két tárcát is érinti: a honvédelmi és a belügyi tárcát -, miniszterelnök urat, mikor és milyen módon kerül sor erre a programban is jelzett kötelezettségre, és természetesen az ebbõl levont következtetésekre és feladatmeghatározásra? Illetve: mikor kerül a parlament elé, a társadalom mikor ismerheti ezt meg? Köszönöm szépen. Várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage