Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Sajnálom képviselõ úr, én sajnos nem vagyok ezekben az ügyekben olyan járatos, mint ön. Nem ismerem a részleteket, de arra, amit ön kérdésként felvetett, illetve a priatizációs visszaélésekkel kapcsolatban megfogalmazott, a következõket tudom mondani:

Természetesen polgári peres eljárással és egyebekkel én nem tudok foglalkozni, és a kormány sem. Ön jogász, tudja, hogy kik erre a hivatottak. Nem a kormány.

De amit én külön fontosnak tartok: már több ízben beszámoltam a parlamentnek - szeptember 27-én és azt követõen is -, hogy a kormány milyen privatizációs anomáliákat észlelt, állapított meg az elmúlt évek gyakorlata kapcsán. Ezt nemcsak '90-tõl, hanem azt megelõzõen is vizsgáltuk. Ezek a vizsgálatok nem hogy nem álltak le, hanem most folynak igazából intenzíven.

Nem véletlen, hogy a kormány létrehozott egy korrupcióellenes fõbizottságot, amelynek egyik bizottsága foglalkozik a privatizáció terén tapasztalható visszaélésekkel, dokumentumok, bejelentések stb. alapján.

Meg kell mondanom, hogy a nehézség, a lassúság egyik oka - mint ahogy ezt megállapította a bizottság -, hogy tömegével tûntek el dokumentumok - nem most, nem július 15-ét követõen, hanem az azt megelõzõ szakban, a választások alatt és az azt megelõzõ idõszakban. Tömegével tûntek el. Rendkívül nehéz megállapítani, hogy ki, milyen alapon és hogyan döntött, mert egyszerûen nincsenek dokumentumok.

Ami nehezíti a vizsgálatot: hogy rendkívül nagy összevisszaság, kusza helyzet uralkodott az egész privatizációs döntéshozatali folyamatban. Mint ahogy a bizottság megállapította többek között azt is, hogy ugyanannak a cégnek az igazgatótanácsa - legyen az bank vagy privatizációs cég - két napon belül, mindenfajta indoklás nélkül megváltoztatta döntéseit. Ezért folyik ilyen lassan, nehezen - de folyik ez az átfogó vizsgálat. Mióta a bizottságot felállítottuk több mint száz újabb bejelentés érkezett. Az elsõ nyolc csomag ezen a héten csütörtökön került elénk, és annak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage