Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót elnök úr.

Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Úr! A sajtóból bizonyára már értesülhetett a következõ ügyrõl.

A Fotex Részvénytársaság luxus lakótelepet kíván építeni Budakeszi környékén elterülõ mintegy 8 ezer négyzetméteres természetvédelmi területen. Az építkezés elkezdéséhez az építési engedélyen kívül miniszteri rendelet is szükséges, amely megszüntetné a terület természetvédelmi jellegét.

Az említett terület, amely évekkel ezelõtt került a Fotex tulajdonába, a természetvédelemben fontos szerepet tölt be, és védett növényzet is található rajta. A Fotex Rt. a vásárlás után itt istállót és lovaspályát létesített. A futtatások során az állatok a fokozottan védett területre is bementek, kárt téve ezzel a növényzetben.

A Fotex a területnek több hasznosítási módját terjesztette elõ. Az egyik luxus lakótelep építését, a másik pedig repülõtér létesítését tervezi.

A Budapesti Természetvédelmi Igazgatóság nem támogatja a Fotex elképzeléseit. Természetvédelmi területnek csak tíz százalékát szabad beépíteni. A teljes hasznosításhoz miniszteri hozzájárulásra van szükség. Ez oldhatja fel a terület természetvédelmi jellegét.

Mint ismeretes, a kárpótlás kapcsán született egy rendelet, amely a védett területeket értékesíthetõvé tette. A konkrét ügyben úgy tûnik, sikerül megakadályozni a Fotex Rt. természetvédelmi területet csorbító terveit. Ezt látszik igazolni a Környezetvédelmi Minisztérium fõtanácsosának nyilatkozata, miszerint a tárca vezetõségének nincs szándékában feloldani a terület természetvédelmi jellegét, még a Fotex Rt. kedvéért sem.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem a következõ: Tervezi-e a kormány az idézett kárpótlási rendelet módosítását a védett területekre vonatkozóan? Megerõsíti-e tisztelt Miniszter Úr a fõtanácsos úr nyilatkozatát, amelynek értelmében egy cég profitszerzési vágyának nem fognak áldozatul esni a természetvédelmi értékek, érdekek?

Várom válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage