Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm, hogy képviselõ úr aggódik a természetvédelmi értékekért. A tárca és a magam részérõl ezzel teljesen egyet tudok érteni.

A kérdés ezen a területen annál is inkább indokolt, mivel a budai tájvédelmi körzet, ahol ez az ingatlan fekszik, valóban nagyon komoly történeti érték.

Nem követheti a tárca természetesen azt, hogy ilyen komoly természetvédelmi érték esetében engedményeket tegyen, mint ahogy azt sem követheti, hogy prejudikáljon lépéseket, és ellentétesen vagy politikai szándékok szerint minõsítsen cégeket vagy magyar vállalatokat. Egyiket sem fogja tenni a minisztérium. Éppen ezért tárgyszerûen azt tudom önnek válaszolni, hogy a Fotex valóban tulajdonosa egy ilyen területnek. Ez közel 100 ezer négyzetméternyi terület, és vásárlással került a Fotex tulajdonába.

Ezen vásárláskor a Természetvédelmi Hivatal rávezette a tulajdoni lapra azt, hogy az ingatlan gyep-, illetve erdõmûvelési ága nem változtatható meg, illetve jogszabály szerint a területet érintõ bármely tevékenységhez a természetvédelmi hatóság elõzetes engedélye, illetve hozzájárulása szükséges.

Éppen ezért és ennek szellemében tudom önnek azt válaszolni, hogy a kormány és a minisztérium a kárpótlási jegyekre vonatkozó törvény olyan módosítását semmilyen formában nem tervezi, amely csökkentené vagy könnyebbé tenné bizonyos természetvédelmi területeknek a tulajdonba kerülését. Ez az egyik válasz.

(15.10)

A másik válaszom pedig az, hogy a magam részérõl kijelenthetem azt, hogy itt a természetvédelmi területen nem lesz feloldó jellegû intézkedés, sõt azt is kijelenthetem - mivel szakhatóságként közremûködünk az építészeti engedélyek kiadásában is -, hogy új lakótelep építéséhez sincs módjában engedélyt kiadni a minisztériumnak. Ugyanakkor szeretném azt is rögzíteni, hogy pillanatnyilag ez a társaság jogos tulajdonával... (Az elnök kikapcsolja a miniszter mikrofonját.) ...csak egy másodperc. Ez a társaság a jogos tulajdonával rendelkezik ezen a területen, tulajdonát csak a természetvédelmi törvény adta lehetõségeken belül van módunkban korlátozni. Kérem válaszom elfogadását.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage