Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben többször kapott nyilvánosságot a kórházi ágyak számának csökkentésével összefüggõ híradás és nyilatkozat. Természetesen ismert a kormányprogram és az egészségügy rövid és hosszú távú feladatait tartalmazó koncepció, amelyekben a kórházi kapacitások felülvizsgálatára, átalakítására vonatkozó döntések meghozatala szerepel.

A tb-önkormányzat is támogatja, hogy a kormányzat csökkentse a kórházi ágyak számát. A tb szerint a kórházakban szükség van fegyelmezett gazdálkodásra, mert különben - több vidéki kórházhoz hasonlóan - csõdök következnek be.

Miniszter úr kijelentése szerint rövid távon húszezer kórházi ágyat kell megszüntetni - mint ahogy a Kossuth Rádió november 5-ei "16 óra" címû mûsorában elhangzott. Idézem a miniszter urat: "Magyarországon van nagyjából százezer kórházi ágy, és ezeknek olyan húsz-huszonöt százalékát nem egészségügyi, hanem szociális okokból fekvõ emberek foglalják el. A kórházi struktúra átalakítása errõl szól. Nem azt jelenti, hogy most a kórházi ágyakat szüntessük meg, hanem azt jelenti, hogy a kórházi ágyakat alakítsuk át."

Miniszter úr ezen nyilatkozatát korrektnek és elfogadhatónak tartom. Az interpelláció lehetõségével azért élek mégis, mert nem látom a konkrét elképzelés megvalósítási tervét, az átalakítás finanszírozását, az önkormányzatokkal való kapcsolatfelvételt, azt a programot, amelynek segítségével a legkisebb érdeksérelem mellett lehet megvalósítani a tervezett intézkedéseket.

Tisztelettel jelzem miniszter úrnak és a tisztelt Háznak - amit bizonyára tud is -, hogy az elmúlt években is történtek úgynevezett kórháziágy- átalakítások. Ezek a lépések önvédelmi jellegûek voltak az intézmények részérõl. De szinte megoldhatatlan feladatot jelentettek a terület, a régió, a város szociális otthonainak, az érintett családoknak, és finanszírozási gondot jelentett a települési önkormányzatoknak is. Tehát nem kórháziágy-átalakítás történt, hanem -megszüntetés, és félõ, hogy a kormány programja során is ez a tendencia érvényesül. Ezzel az önkormányzatokra és a családokra hárul az intézményes ellátás finanszírozása, mivel a normatívák eddig sem fedezték a szociális ellátásra fordított költségeket, és várhatóan 1995-ben sem emelkednek reálértékben a központi költségvetés normatív támogatásai. Hiába nõ esetleg öt százalékkal az szja önkormányzatokhoz visszajuttatott része, nehéz, szinte megoldhatatlan lesz a helyi igények kielégítése.

Tisztelt Miniszter Úr! Javaslom és kérem, hogy a konkrét átalakítási programot, amely megfelelõ garanciákkal, ütemezéssel, finanszírozási tervvel képes kórháziágy-megszüntetésekre, a kornak megfelelõ módon alakítsuk át, és indítsa útjára a minisztérium. Kérem a tisztelt miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage