Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az utóbbi hónapokban tanúi lehettünk annak, hogy az almásfüzitõi timföldgyár munkásai és maga Almásfüzitõ polgármestere is milyen keserves küzdelmet folytattak a gyár megmentéséért. Az ötvenes években óriássá növekedett almásfüzitõi timföldgyár a településnek és környékének közel 800 dolgozóját foglalkoztatta, és ipari hõvel biztosította a település fûtését. A HUNGALU - az Állami Vagyonkezelõ Részvénytársasággal közösen - tervet és a kormány részére elõterjesztést dolgozott ki a veszteséges almásfüzitõi timföldgyártás leállítására. Ez a terv az almásfüzitõi dolgozók elbocsátását és a települési fûtés új beruházással történõ kiváltását tûzte ki célul, és erre nem kevesebb mint 5,1 milliárd forintot kért a kormánytól.

Szakértõink az Állami Vagyonkezelõ Részvénytársaságnak egy szakmai privatizációs javaslatot tettek, amelynek értelmében - új termékstruktúrát kialakítva - megmentették volna a gyárat a leállítástól, megelõzték volna a timföldgyáriak elbocsátását, és továbbra is biztosíthatták volna ipari hõvel a település fûtését. Itt megjegyzem: körülbelül 2500 lakost - a nagykolónia és a kiskolónia lakosait - érinti ez az ipari hõvel való fûtés. Szakértõnket Pál László ipari és kereskedelmi miniszter úr arra kérte, hogy a szlovák minõségi igényeknek megfelelõ almásfüzitõi timföldgyári modernizációs tervet támogassák, ez 1,2 millárd forintba került volna - tehát ellentétben az 5,1- del, ez 1,2 milliárd forint.

Ezután, az eredeti szakmai privatizációs tervet is fenntartva, szakértõink várták a tisztelt kormány döntését. Azonban nagy csodálkozásunkra megdöbbentõ hír jött. Az ÁV Rt. nem terjesztette a kormány elé sem a saját, sem a mi szakértõink javaslatát, hanem saját kebelén belül villámgyorsan döntött: Almásfüzitõt le kell állítani, és ez 1994. november 1-jén el is kezdõdött, több száz dolgozót elbocsátottak.

Szakértõnk 1994. november 4-én és 7-én is kérte a tisztelt Pénzügyminisztériumot, hogy foglalkozzon az üggyel, de választ még ez idáig sem kaptak. Megindult egy "dunántúli Ózd" kialakulása, amely a költségvetést beláthatatlan módon terhelni fogja.

Mivel a költségvetés és az ÁV Rt. is a pénzügyminiszter úr hatáskörébe tartozik, ezért kérdezem a pénzügyminiszter urat: mi lesz az almásfüzitõi dolgozók sorsa, és mit kíván Almásfüzitõ érdekében tenni? (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage