Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. A Független Kisgazdapárt úgy gondolja, hogy az európai integrációs törekvéseink természetes velejárója az ország mielõbbi belépési lehetõsége a NATO-ba, és ezt segíti elõ a békepartnerség. Ezért a Független Kisgazdapárt az elõterjesztést teljes egészében támogatja. De nem hagyhatja szó nélkül azt a fajta megközelítést, amelyet Szili Sándor képviselõ úrtól hallottunk, aki idézte Horn Gyulát, aki a NATO-ba való belépést korábban maga is szorgalmazta.

Én úgy gondolom, hogy Horn Gyula idézésénél nem ártott volna az õ korábbi nyilatkozatait is idézni; amikor õ a Varsói Szerzõdésbe való belépést látta ilyen fontosnak. (Moraj és közbeszólások az MSZP padsoraiban.) Mint ahogy korábban több alkalommal arról nyilatkozott, hogy õ az osztály nélküli társadalom építését tartja mindennél fontosabbnak. Végül - igaz - december 2- án, a szocinternben hallhattuk, hogy õ most már a kapitalizmust kívánja építeni.

De én úgy gondolom, hogy az ilyen magyar törekvéseknél, amelyek egy ezeréves európai integrációs törekvést jelentenek, nagyon szerencsétlen dolog arra a Horn Gyulára hivatkozni, aki hatvanéves koráig szöges ellentétben mást mondott, mint most, hatvanéves korától kezdve. Ezt a Független Kisgazdapárt úgy értékeli, mint mondjuk azt a vasutast, aki hatvanéves koráig vonatot vezet, és akkor elhatározza magát, hogy a holnapi naptól kezdve repülõgépet kíván vezetni. Hát kérem, körülbelül ekkora az eltérés Horn Gyula korábbi nyilatkozataihoz képest.

Mi nagyon örülünk, hogy végül is Horn Gyula most már a helyes útra tért, de azért a magyar nép európai integrációs törekvéseit illetõen ne tessék Horn Gyulára hivatkozni! Itt lehet hivatkozni a magyar népre, a magyar népet képviselõ ellenzéki politikusokra... (Közbeszólások, moraj a szocialista párti képviselõk soraiból.)..., de nem Horn Gyulára. Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage