Varga József Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA JÓZSEF, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A költségvetési bizottság a beadott több mint kétszáz módosító indítványt megtárgyalta. Akkor, amikor a módosító indítványokról döntenünk kellett, elsõsorban azokat a szempontokat vettük figyelembe, hogy ennek a költségvetésnek a kiadásai jelentõs mértékben nem növelhetõek. Tehát azokat a módosító indítványokat, amelyek jelentõs kiadásnövelést eredményeztek volna, illetõleg amelyek a normatívák módosításán keresztül szintén jelentõsebb kiadások felé fordították volna a költségvetés mérlegét, nem támogattuk.

Nem volt lehetõségünk arra, hogy azokat a bevételi elõirányzat-növeléseket támogassuk, amelyek mögött konkrét intézkedés nem volt, tehát nem tartalmazta azt, hogy milyen intézkedéssel szándékozik beszedni ezt a többletet.

Úgy gondoljuk, az egyik legfontosabb kérdésben, a családok támogatásában sikerült a költségvetésben a lehetséges mértékig javítani az elõterjesztést. Természetesen tudom, nagyon sokan fognak érvelni azzal, hogy kívánatosabb lett volna egy jelentõsebb mértékû támogatás a családot nevelõknél, de el kell fogadnunk azt, hogy ez a kívánatos mérték a jelenlegi körülmények között még nem valósítható meg.

Néhány célzott egyházi támogatás növelésére is sor kerülhet. Ezek közül kiemelem a Pannonhalmi Apátság rekonstrukcióját, a Pázmány Péter Egyetem bõvítését, illetve rekonstrukciójának megindítását, valamint a debreceni református kollégium rekonstrukciójához adott támogatásokat.

Fontos, hogy a gyermek- és ifjúságvédelmi célokra fordítható pénzeszközöknél is sikerült egy nagyon szerény mértékû növekedést elfogadni a módosító indítványok alapján. Itt említem meg azt is, hogy az óvodás kort el nem ért gyermekek bölcsõdei ellátására eddig nem volt normatív támogatás. Most voltak törekvések arra, hogy ez bekerüljön a törvénytervezetbe, illetve késõbb a törvénybe. Sajnos a normatív támogatást nem sikerült elfogadni, de most már a módosítások alapján tartalmaz ez a törvénytervezet lehetõséget arra, hogy az önkormányzatok a gyermekek bölcsõdei vagy otthoni gondozásához térítéseket nyújthassanak.

Egyidejûleg örömmel jelzem azt is, hogy a Területfejlesztési Alap forrásait is sikerült, mértékében ugyan szerény összeggel, de bõvíteni.

Sajnálatos módon jelentõs mértékben van szükségünk oltóanyagokra is. Az erre rendelkezésre álló keretet az elõzetes tervezet 50 százalékával növelték még meg egy módosító indítvány kapcsán.

Kiragadott példaként ezeket szerettem volna önöknek elmondani.

Úgy gondolom, vissza kellene térni arra, amit az általános vitára való alkalmasság során már említettem, hogy az Állami Számvevõszéknek voltak nagyon jelentõs javaslatai a költségvetési törvényt illetõen. Ezeket a javaslatokat a kormány áttekintette, és valamennyi képviselõtársunk megkapta azt a kiegészítõ füzetet, amelyben ezekre az észrevételekre a kormány megtette a maga javaslatait.

(12.00)

Örömmel olvastuk ezek között, hogy a költségvetés és az államháztartási mérleg és információs rendszerének átalakítását 1995. augusztus 31-ig el kívánják végezni. Fontos kérdés ezek között az is, hogy szigorítani szándékoznak a kincstári vagyonra vonatkozó törvény megszületéséig az ingatlanokkal való gazdálkodást. Fontos kérdés volt - nagyon sokan hozzászóltak az általános vita kapcsán -, hogy a társadalombiztosítás alapjainak állami forgóalapról való leválasztása nagyon gyors ütemben valósulna meg a törvénytervezet szerint, ezért 1995. június 30-ával történne meg a bejárás megszüntetése.

Az elkülönített állami pénzalapok szigorúbb gazdálkodását is támogatjuk. Ennek keretében célszerû lesz, ha ennek mérlegét az Országgyûlés hagyja jóvá, illetve a késõbbiek során szabályozásra kerülõ pénzalapoknál a beszámoló könyvvizsgáló által történõ auditálása is elõírás lesz.

Befejezésül szeretném még jelezni, hogy a költségvetési törvényhez beadott módosító indítványok tartalmazzák mindazokat a megállapodásokat, amelyeket az érdekegyeztetés folyamán elfogadtak, megvalósulnak, illetve az elfogadott módosító indítványok alapján részét képezik majd az 1995. évi költségvetési törvénynek. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage