Páva Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, tisztelt elnök asszony.

Tisztelt Képviselõtársaim! A szocialista párt testnevelési és sportbizottsága és a frakció sport-munkacsoportja a gazdaság és az államháztartás válságos helyzetének ismeretében, a körülmények kényszerítõ hatására tudomásul veszi, hogy az 1995. évi állami költségvetés sportra vonatkozó elõirányzatai nem növelhetõk.

A jövõ évi állami költségvetés általános jellemzõje, hogy az állami támogatások még nominálisan sem emelkednek.

Az Országgyûlésnek benyújtott költségvetési javaslat szerint 1995-ben a sport állami támogatása az Országos Testnevelési és Sporthivatal esetében 21 százalékkal, a Nemzeti Sportalap esetében pedig 22,5 százalékkal, összességében 21,25 százalékkal növekszik. Ez ugyan nem teszi lehetõvé a sportban szükséges fejlesztések megkezdését, de jórészt ellensúlyozza a fogyasztói árszínvonal elõrejelzett 19-22 százalékos növekedését, vagyis összességében lehetõvé teszi a sport célú állami támogatások reálértékének a megõrzését.

Sportcsoportunk a sport társadalmi feladatai teljesítéséhez szükséges minimumként elengedhetetlennek tartja a sport céljait szolgáló állami támogatás növekedési mértékét.

Ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozzuk, hogy a magyar sport kritikus pontra jutott, sportegyesületeink mûködése kérdésessé vált.

A sport állami támogatásának mértéke nagyságrendekkel elmarad attól, ami lehetõvé tenné a testneveléssel és a sporttal kapcsolatos, a párt programjában, a koalíciós megállapodásban és a kormányprogramban nyilvánosságra hozott célkitûzések, feladatok megvalósítását.

Nem tartható fenn az a morális nyomás, általános elvárás, hogy az élsportolókat adó klubok kötelesek megteremteni a világszínvonalon eredményesen sportolók egzisztenciális hátterét, felkészítését és versenyeztetési feltételeit.

A sport kedvezõbb költségvetési helyzetének biztosítása érdekében szükségesnek tartjuk, hogy a beterjesztésre kerülõ sporttörvény térjen ki a testnevelés és a sport állami támogatásának elveire is.

Az állami költségvetés terheinek érzékelhetõ növekedése nélkül is kínálkozik több olyan intézkedés, amely számottevõ módon javíthatná a sport célú állami támogatások célirányosságát, hatékonyságát.

Ezért javasoljuk:

1. A költségvetési törvény sporttal foglalkozó címének - VIII. fejezet 24. cím - bevezetõjében indokolt szerepeltetni, hogy a sport költségvetési helyzetének rendezése szükségessé teszi az elõbb említett sporttörvény és a nonprofittörvény mielõbbi megalkotását. Addig is megfelelõ átmeneti intézkedések szükségesek ezeknek a létesítményeknek a védelmére, megõrzésére. Véleményünk szeirnt erre lehetõséget teremthet a privatizációs törvény.

2. A diáksport, mely feladatainak csak 40 millió forintos elõrehozott növekedés esetén képes eleget tenni. Ennek fedezetéül a Nemzeti Sportalap szerencsejáték bevételeinek tervezetten felüli növekedése használható fel. Amennyiben ez nem következik be, akkor meg kell kísérelni belsõ átcsoportosításból, végsõ esetben pedig a költségvetési tartalékból fedezni ennek a kiadásterheit. Erre az összegre az 1995-96-os tanév diáksport- feladataihoz van szükség, így a forráslehetõségek számbavételére kellõ idõ áll rendelkezésre.

3. A szûkös állami támogatást nélkülözhetetlenül kiegészítõ szponzorálási lehetõségek biztosítása halaszhatatlanná teszi, hogy a sportegyesületek adó- és tb-tartozásainak kezelésére ez év végéig megoldás szülessen.

A sportegyesületek mûködését ellehetetlenítõ, nyomasztó anyagi terheken a költségvetési támogatás növelése nélkül érzékelhetõ mértékben enyhítene, ha lehetõséget kapnának a tb-kötelezettségeiknek a megelõzés, a rekreáció, a rehabilitáció területén nyújtott egészségügyi szolgáltatások útján történõ ellentételezésére.

4. A költségvetéstõl való függés csökkenése érdekében elengedhetetlen, hogy a Nemzeti Sportalap a lehetõ legrövidebb idõn belül a törvényes elõírásoknak megfelelõen közalapítványként, és ne a jelenlegi elkülönített állami pénzalap formájában mûködjék. Ez csak jövedelmezõ vagyon hozzárendelésével valósulhat meg. A priatizációs törvények során erre is lehetõség kínálkozik - ez a véleményünk.

Azért, hogy a vagyon biztosítása 1995-ben megtörténhessék, célszerû erre már most felhívni innen is a figyelmet.

5. A sporton belül jelentõs összeget szabadítana fel és igen kedvezõ ösztönzõ hatása lenne, ha az olimpiák és az olimpiai versenyszámokban megrendezett világversenyek helyezettjeinek a jutalma mentesülne a tb és a közterhek, az olimpiai érmesek jutalma pedig - a Kossuth- és a Széchényi- díjhoz hasonlóan - a személyi jövedelemadó alól is.

6. Az önkormányzatok összességükben a sport célú normatív támogatás többszörösét fordították sportra.

Hadd mondjam el, Komló város önkormányzati képviselõje is vagyok, mi 12,5- ször nyújtottunk többet ez évben a sport támogatására. Mindezt megerõsíti az állami számvevõszéki vizsgálat megállapítása, mely a sportot szolgáló pénzeszközök felhasználásáról folyt le ebben az évben.

Az átlagot jelzõ adat azonban rendkívül nagy aránytalanságokat takar. Nem kevés azoknak az önkormányzatoknak a száma, amelyek a normatívát más feladatok ellátására használják fel.

Innen is szeretném üzenni az újonnan megalakuló önkormányzatoknak és felhívni a figyelmüket, hogy költségvetésüknek legalább egy százalékát fordítsák sportcélokra, és kezdeményezni kell, hogy az Országgyûlés által meghatározott céltámogatások ténylegesen a kijelölt célokat szolgálják.

Az önkormányzatok önállósága úgy értelmezendõ, hogy a törvényben kijelölt célt az államilag biztosított eszközök felhasználásával miként és hogyan kívánják elérni.

Végezetül, nagymértékben kiegészítené az önkormányzatok pénzeszközeit, ha a törvény adta lehetõséggel élve testnevelési és sportcélú közalapítványt hoznának létre. Ezzel együtt feltétlenül idõszerû annak a nyomatékos felvetése, hogy a sport célú költségvetési pénzeszközök összehangolt felhasználása érdekében elengedhetetlen ezeknek a teljes körû áttekintése.

Összességében úgy ítéljük meg, hogy a költségvetés az állami támogatás reálérték-megõrzését biztosította, viszont az adótörvények módosulása némi támogatást biztosíthat a sport számára a jövõben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage