Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kereszténydemokrata képviselõtársaim által beadott 120., 208., 220., 221., 222., 223. és 225. számú módosító javaslatoknak néhány közoktatási és felsõoktatási szempontú értelmezését fogom elvégezni. Ezek az értelmezések bizonyos esetekben eltérnek a konkrét javaslatoktól; ugyanakkor azt hiszem, erre szükség van a javaslatok teljes elhelyezése és megértése szempontjából.

Mindezek figyelembevételével szeretném jelezni, hogy a KDNP már az általános vitában jelezte, hogy az 1995-ös költségvetésnek az oktatásra és felsõoktatásra vonatkozó fejezeteit alapvetõ, koncepcionális okok miatt utasítja el. A költségvetés eme fejezeteit változatlanul oktatás- és pedagógusellenesnek tekintjük. A koncepció lényegi megváltoztatását javasoltuk, mert ellenkezõ esetben a teljes oktatási szféra ellehetetlenülése következik be. Hogy felvetésünk nem volt alaptalan, ezt az elmúlt idõszak mûvelõdési minisztériumi, illetve az oktatás finanszírozása körül kirobbant botrányok is bizonyítják.

A kereszténydemokraták véleménye szerint tovább nem halogathatóak azok az anyagi ráfordítások, amelyek lehetõvé teszik az oktatásügy talpon maradását.

A KDNP csak kis számú módosító indítványt nyújtott be; egyrészt nem kívánjuk a véleményünk szerint szakmailag hibás költségvetés elfogadását nehezíteni, másrészt viszont ezzel is szeretnénk bizonyítani, hogy az oktatás, felsõoktatás kormányzati kezelését illetõen azt alapvetõen hibásnak és kifejezetten rövidlátó politikának tekintjük.

A továbbiakban a hivatkozott példákkal illusztrálom az általam felvetetteket.

A testnevelés és sport támogatásának emelését javasoltuk. Rusznák Miklós képviselõtársam részletesen fogja majd indokolni ezt a kérdést. Én csak annyit fûznék hozzá, hogy a magyar tanulóifjúság és a felnõtt lakosság egészségi állapota teszi szükségessé mindezt.

Az egyetemek dologi kiadásainak növelése a KDNP szerint elengedhetetlen. A Kereszténydemokrata Néppárt tehát ismételten javasolja a dologi kompenzációk újbóli áttekintését - energia, szakmai anyagok stb.

Több javaslat indítványozta a hallgatói normatíva emelését - ezzel a Kereszténydemokrata Néppárt messzemenõen egyetért.

A közoktatás területérõl: helytelenítjük a száz fõnél kisebb létszámú iskolák külön támogatásának megszüntetését. A KDNP csak akkor támogatja a kisiskolások utaztatását, ha ez bizonyíthatóan a gyerekek érdekeit szolgálja. Nem tudjuk támogatni viszont azokat a törekvéseket, amelyek burkoltan jelentkeznek ebben a költségvetésben, nevezetesen a rejtett körzetesítésre utaló jeleket.

Az oktatási normatívák már két éve változatlanok, miközben a dologi kiadások összege legalább 40 százalékkal nõtt. Várható az energiaárak jelentõs emelése is.

A közalkalmazotti bérek még változatlan A/1 kategória mellett is jelentõs bértömeg-növekedést jelentenek.

Igaz, hogy az önkormányzatok a jövedelemadóból 30 helyett 35 százalékot kapnak vissza, ez azonban csak a jó helyzetben lévõ városi önkormányzatok helyzetén javít.

(16.00)

A növekedés - számításaink szerint - a tervezettnek csak 1,78 százaléka, nem éri el a javasolt kiadástöbbletet. A kiadás elõirányzat 18 milliárddal nõ, a normatív támogatás összege 6 milliárddal csökken. Világos tehát, hogy a rossz helyzetben lévõ önkormányzatok kötelezõ feladataikat nem lesznek képesek ellátni. Feltétlenül szükséges lenne az önkormányzatok differenciáltabb támogatása, ha a normatíva emelése nem megoldható.

A pedagógus szakma megújítására szánt 1994. évi pénzbõl 150 millió a Lupis Bankháznál elveszett. Megdöbbentõ, hogy a több mint 100 millióval megnövelt összeget ugyanazokra bízzák, akik a 150 milliót elveszítették. Örvendetes, hogy az érettségi vizsgák megbecsülése növekszik, megjelent az érettségi elnökök díjazásának lehetõsége, de továbbra sem megoldott a vizsgáztató tanárok díjazása.

Végezetül az egyházi iskolák támogatásáról néhány szót. Semjén Zsolt kollégám ezt részletesen elemezte, pusztán azért szeretnék erre én is kitérni, mert az a véleményünk, hogy a költségvetésben az egyházi iskolák támogatása nem megfelelõ mértékû, nem törekszik arra, hogy a 40 év negatív következményeit minél hamarabb orvosolja és figyelembe véve a társadalom és az egyházak igényeit, kedvezõ lehetõséget teremtsen a fejlesztés a magyar társadalom és a magyar oktatásügy számára szükséges mértékéhez. Ezért adtunk be több módosító javaslatot az egyházi oktatás feltételeinek javítása érdekében.

Javasoljuk azonkívül a tisztelt kormánypárti képviselõtársainknak, hogy ismételten gondolják át a KDNP módosító javaslatait a jövõ, tehát a megfelelõ oktatás érdekében. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage