Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Asszony! Képviselõ asszony valószínûleg összekevert néhány adatot. Hadd mondjak néhány tényt a számítási módunkról!

Elõször is: a rádióban elhangzottak '94-es adatokra vonatkoztak. Amire hivatkozik a képviselõ asszony - nevezetesen ami az újságban megjelent -, az összehasonlító adat volt, amely '93-as és '94-es adatokat tartalmazott.

Egyébiránt mi az adatok kiszámításánál természetesen azokra a bázisokra tudunk támaszkodni, amelyek rendelkezésünkre állnak. Ezek a bázisok egyébként évek óta áthúzódó adatbázisok - néhányat hadd mondjak ezek közül, amiket használtunk!

Elõször is, van a Statisztikai Hivatalnak egy '94-es kiadványa, amely az oktatás helyzetérõl szól - nyilván ismeri a képviselõ asszony. Azon túl van a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium egyházi kapcsolatok fõosztályának egy '93. október 31-én lezárt kiadványa. Ezekbõl egyébként az derül ki, hogy a '93/94-es tanévben 28 538 gyermeket oktattak az egyházak által fenntartott intézményekben, a '92/93-as tanévben, január 1-jén pedig 22 605 fõt.

Természetesen a '93-as átlaglétszámot ebbõl a két számból képezzük - nem akarom részletesen elmondani a képviselõ asszonynak, hogy hogyan, mert nyilván ismeri ezt a dolgot. Nyolc hónapot számolunk természetesen az elõzõ évvel, aztán a következõ tanév számával négyet, majd miután ezeket összeadtuk, elosztjuk tizenkettõvel, és így jönnek ki az átlaglétszámok.

Egyébiránt, hogy kedvezõbb adatot kapjunk, munkatársaim 25 ezer fõre kerekítették ezt a számot, majd amikor a '94/95-ös tanévvel kapcsolatban próbálták kiszámolni az adatokat - amelyekkel kapcsolatban megint csak meg kell jegyeznem, hogy az adatokat október 15-éig kell leadni a Statisztikai Hivatalban, a Statisztikai Hivatal körülbelül egy hónap múlva továbbítja, és újabb egy hónap, míg elérnek a minisztériumba, tehát most folyik az összesítésük -, az elõzõ évi tendenciákat felhasználva mintegy 30 ezerre kerekítettünk. Így a számaink pontosak.

(15.00)

Természetesen a számok tartalmáról, összetételérõl lehet vitatkozni. Szeretném tájékoztatni képviselõ asszonyt - most már csak egy mondatban -, hogy a múlt kedden valóban összeültünk az egyházak képviselõivel. Egyébként ezt a tárgyalást folytatni fogjuk, mert már az elsõ tárgyaláson is döntõen konszenzus volt. Még egyetlenegy adat vitás köztünk, és a magunk részérõl ezután lezártnak tekintjük ezt a vitát mindkét részérõl. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage