Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõ Úr! Egyetértek önnel, hogy a szociális ellátó rendszerben az egyházi és a világi karitatív szervezetek munkájának értéke felbecsülhetetlen. Ugyanis a civil szféra közremûködése nélkül az állami ellátó rendszer a ma egyébként is ingatag szociális biztonságot megközelítõen sem tudná fenntartani, és beláthatatlan hiányok keletkeznének. A karitatív szervezetek ebben az évben is már sok támogatást kaptak, például a szakmai programokra felhasznált keretek közel egyharmada civil szférában használódik fel.

Csak példaként jegyzem meg, hogy a civil szervezetek a hajléktalan személyek ellátásában Budapesten a szolgáltatások 60 százalékát nyújtják, de említhetném az idõs és fogyatékos személyt gondozó szociális intézményeket: 140 ilyen, nem állami fenntartásban mûködõ intézményt tartunk nyilván, és ezek ugyanazt az intézményi normatív költségvetési támogatást megkapják, mint a szociális intézményeket fenntartó önkormányzatok.

Meg kell ugyanakkor azt is jegyeznem, hogy a támogatási igények a lehetõségeket nagyságrenddel meghaladják, és fájdalmasnak érzem azt, hogy igen sok jó ötletet forráshiány okán nem tudunk támogatni. A szándékunk az, hogy a következõ kormányzati ciklusban is kiemelten támogatjuk a karitatív szervezeteket. Jelenleg is a szociális ellátások közel 10 százalékát a nem állami szervek vállalják, és ezt az arányt a továbbiakban is folyamatosan emeljük, mint ahogy erre a jövõ évi költségvetési törvényjavaslat 32. szakasza szerint lehetõségünk van. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage