Fritz Péter Tartalom Elõzõ Következõ

FRITZ PÉTER (MSZP): Köszönöm. Tisztelt Belügyminiszter Úr! Október 11-én kérdést tettek fel önnek Grezsa Ferenc hódmezõvásárhelyi szobrának szétverése tárgyában.

Elhangzott, hogy a mellszobrot néhány nappal állítása után vandál tettesek ledöntötték és szétverték, hogy a város úgy érzi, egyértelmûen politikai motívációk jelennek meg a tett mögött. Egy megfélemlítési akcióról van szó és a város egy része nem a végrehajtó kezet hibáztatja, hanem azt a mohó revansvágyat s azokat a restaurációs törekvéseket, melyeket a jelenlegi belpolitika retorikája indukál a médiákban.

Egy hónapra rá, november 11-én egy rövid újsághír tudósított a Csongrád megyei napilapokban arról, hogy a hódmezõvásárhelyi rendõrkapitányság garázdaság alapos gyanúja miatt eljárást indított két fiatalkorú helybéli lakos ellen. Õk a meghallgatás során elismerték azt, hogy október 22-én a dr. Grezsa Ferencnek emléket állító bronzszobrot különösebb indok, motíváció nélkül rugdosták, verték. Tettüknek semmiféle politikai indíttatása nem volt. A szoborban kár nem keletkezett.

Az újsághír továbbá tudósít arról, hogy eredetileg egy gipszszobor volt felállítva és ünnepélyesen felavatva és annak ledöntésével szintén ez a két fiatalember gyanúsítható.

Tisztelt Belügyminiszter Úr! A körülmények, a tények és az állítások tisztázása érdekében kérem, szíveskedjék válaszolni a következõ kérdéseimre:

1. Bizonyítást nyert-e, hogy a két gyanúsított fiatalember követte-e el a minden józan és jóérzésû embert mélyen megrökönyítõ tettet?

2. Az ünnepélyes szoboravatáson valóban - mindenki megtévesztésére - egy gipszszobrot állítottak fel? Ha ez igaz, akkor ezt a gipszszobrot hasonlóan idõtállóan és szakszerûen rögzítették is?

3. Bebizonyosodtak-e az október 11-i kérdésfelvetéskor elhangzott állítások?

Végül: kapcsolatba hozható-e ez a cselekmény országos terrorakciókkal? Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage