Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban 1993. november 23-án rendelt el a Fõvárosi Fõügyészség nyomozást a Technomark akkori elnök-vezérigazgatója ellen csalás bûntettének alapos gyanúja miatt. Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a Technomark Rt. és a Fõvárosi Távfûtõ Mûvek között 1991 júniusában jogügylet jött létre, amely alapján a Fõvárosi Távfûtõ Mûvek 300 millió forint értékben vásárolt a Technomark Rt.-tõl egy darab kétéves futamidejû, évi 30 százalékos kamatozású kötvényt. A kötvény tartalmazott egy különleges opciós kitételt, melynek értelmében egyoldalú nyilatkozat alapján lehetõség volt a kötvény részvénnyé konvertálására 300 százalékon. Az elsõ kamatfizetési határnap elõtt a részvénytársaság élt opciós jogával, és a kötvényt 100 millió forint értékû részvényre cserélte.

A kötvény kibocsátásához a Technomark Rt. által készített tájékoztató alkalmas volt arra, hogy a befektetõt tévedésbe ejtse, és így a Fõvárosi Távfûtõ Mûveknél különösen nagy kárt okozott. Ezért a Technomark ellen büntetõeljárás folyik, bûncselekmény történt, csalás bûncselekményét követte el a Technomark és az azt jelzõ jegyzõ vezetõje.

Ugyanakkor a bizonyítás két szempontból is nehézségbe ütközött. Egyrészt akik tanúként bevonhatók, azok más ügyekben vád alatt állnak, továbbá több szakértõt kellett bevonni a vizsgálatokba. Ezért a szakértõi vélemények elkészítése hosszabb idõt vesz igénybe, a nyomozás lezárása 1995. január- február hónapban várható.

Ugyanakkor a vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a két említett fõvárosi közüzemi vállalat vezetõje ellen alapos gyanú hiányában a hûtlen kezelés bûntettét megállapítani nem lehetett, ellenük az eljárást megszüntették. Egyébként a Technomark és a Fõvárosi Távfûtõ Mûvek gazdasági kapcsolatában bûncselekmény nem történt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage