Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Az átlagosan négyszeresére emelt lakásépítési támogatást azok vehetik igénybe, akik eddig a régi szociálpolitikai kedvezményt nem vették igénybe, illetve az új lakás építéséhez jóváhagyott szerzõdés alapján kedvezményes lakásépítési hitelt nem vettek igénybe.

Tehetik a következõket: hogyha ez év végéig befejezõdik az építkezésük, 100 százalékig visszaigényelhetik az általános forgalmi adót. Ha ez év december 31-éig megkezdték az áfa-visszaigénylést, tehát legalább egy számlát benyújtottak, idõkorlát nélkül 400 ezer forintig visszaigényelhetik az általános forgalmi adót. Ha ez sem elég és arra van szükség, hogy többlethitelt kell igénybe venniük valamilyen oknál fogva, a többlethitel igénybevételéhez a helyi önkormányzat garanciát és kezességet vállalhat. Ez lesz egyébként a legolcsóbb megoldás azon fiatalok számára, akiket az induló jövedelmük még nem tesz hitelképessé. Itt egyszerû kezességvállalással az önkormányzat lehetõvé teheti ezeknek a fiataloknak, hogy elindulhassanak nagyobb hitel-igénybevétellel is az építkezésben. Ha ez sem elég, ugyancsak a helyi önkormányzat - ha egyébként a szociális feltételek olyanok - közvetlen, direkt támogatásban részesítheti a családokat. Erre a célra a '95-ös költségvetési törvényben 2 milliárd forinttal felemeltük az önkormányzatok lakásépítési támogatását, tehát 7 helyett 9 milliárd forinttal rendelkeznek. Egyébként ez a forrása a lakásbõvítés helyi támogatásának is - válaszolván Pusztai Erzsébet képviselõ asszonynak, ha feltette volna kérdését.

Következésképp tehát több forrás áll rendelkezésre, amely azokat sem fogja hátrányos helyzetbe hozni, akik már megkezdték a lakásépítést. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage