Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! - mivel a miniszter úr nincsen itt. A Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy az ország gazdasági helyzetének javulása a legrövidebb idõn belül úgy kezdõdhet el, ha a mezõgazdaságot talpra állítja a kormány. Annak, hogy a kormány szándéka a mezõgazdaság talpra állítása volna, még csak apró jelei sem mutatkoznak. Sõt, a mezõgazdaság színvonala egyre lejjebb süllyed.

Panaszosok kerestek meg a kukorica felvásárlási árával kapcsolatban. Nem tudják eladni a kukoricát a termelõk, mert az állatállományt levágták, így nem kell a takarmány az állattartóknak sem. A megtermelt kukoricát pedig úgy lehetne a legjobban értékesíteni, ha a termelõ állatot hízlalna vele. Monopolhelyzetben vannak a felvásárlók, mert az egyik panaszosom - elmondása szerint - hiába kötött egy Zala megyei malommal 700 forintos árban megállapodást, kénytelen volt végül is a morzsolt, beszállított és a helyszínen szárított kukorica mázsájáért 447 forintot elfogadni. Ennyiért nem érdemes kukoricát termelni, így a magyar mezõgazdaság nem fog tudni talpra állni.

(15.50)

Úgy érzem, tudatosan akarják a termelõ kedvét elvenni attól, hogy a kárpótlási jegyen visszaszerzett földjén maga gazdálkodjon.

Kérem az államtitkár urat, mondja el, hogy ön mennyiért tudna kukoricát termelni a mostani viszonyok szerint. Tudjuk, milyen ára van az üzemanyagnak, az energiának milyen magas ára van. Mit tesz konkrétan azért, hogy a magyar mezõgazdaság a mélypontról elmozduljon? És mikor fogjuk végre intézkedési hatását érezni? (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage