Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ (FKGP): Miniszter Úr! Amikor a tûzoltók érdekében interpellációra bejelentkeztem, még nem gondolhattam, hogy annak ilyen szomorú aktualitást fog adni két tûzoltó halála.

Hazai tûzoltóságunk immár több mint egy évszázados múltra tekint vissza, és ennek során a testület tagjai sok esetben életük kockáztatásával vagy feláldozásával teljesítették kötelezettségüket embertársaink és a nemzeti értékek mentését a tûz pusztításától. Az õ érdekükben kívánok most kérdést intézni a miniszter úrhoz, mivel olyan helyzetben vannak, hogy eredményes mûködésük, sõt puszta fennmaradásuk is kétségessé válik.

A kormányprogram szerint a tûzoltómozgalmat sokoldalú segítségben kell részesíteni. Kiemelt figyelmet kell fordítani a jórészt elavult tûzoltótechnikai folyamatok korszerûsítésére és a kiképzett tûzoltók megtartására. Ez az ígéret. De mi ezzel szemben a valóság?

A hivatásos tûzoltóság 1993-ban 12 százalékos bruttó béremelésben részesült, '94-ben a bruttó béremelés mértéke már csak 4,3 százalékos volt, '95. évre a költségvetés azonban már több mint 600 millióval kevesebbet tervez a '94. évihez képest. Ez 20,8 százalékos bruttó bércsökkentést jelentene a tûzoltóságnál, ha a létszám változatlan maradna. Ez a dolgozók 21 százalékának elbocsátását feltételezi, a tényleges béremelés létrejöttéhez pedig még ennél nagyobb elbocsátás is szükséges.

A tûzoltók, akiknek munkája az ókortól napjainkig elsõrendû közérdek, joggal várják el munkájukért bérük emelését, legalább keresetük reálértékének, fenntartásának mértékéig, hiszen amikor tüzet oltanak, õk sem inflált értéket, hanem egy értéktartó vagyont védenek meg. A bértömeg csökkentésébõl adódó másik következmény - melyet a kormány nem vall be, hanem a számok mögé bújtat - a tûzoltóállomány drasztikus leépítését jelenti. Ez a társadalom egészének tragédiája, mert nõ a katasztrófa, kiszolgáltatottság, tüzek, árvizek, a karambolok mértéke, mely veszélyeztetettség napjainkban is jóval nagyobb, mint a modern társdalmakban szokásos.

(16.00)

Ha az ókori Néró a kormányt már ismerte volna, õrült tette elõtt a tûzoltást megakadályozandó ilyen intézkedéseket hozott volna. A tûzoltóság technikája rendkívül aggasztó állapotban van, a szinten tartásához szükséges csere jó, ha egyharmadrészben valósulhat meg.

Az üggyel kapcsolatban benyújtott módosító javaslatom már a tisztelt Ház elõtt van, de szeretném megkérdezni a miniszter úrtól, mit tesz annak érdekében, hogy a hazai tûzoltóság mûködéséhez szükséges bérfejlesztési, felújítási és dologi kiadások a költségvetésben megfelelõ támogatást élvezzenek.

Köszönöm elõre is a türelmét. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage