Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Kedves Képviselõtársaim! Mivel a 89. és a 100. pont egymással alternatívát jelentenek, ezért most a személyi jövedelemadóról szóló szavazásban nem tudunk továbbhaladni.

Most rátérünk a társasági adóról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatalára. Az elõterjesztést T/232. számon kapták kézhez képviselõtársaim. A bizottságok együttes ajánlását T/232/45. számon, kiegészítõ ajánlását T/232/59. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Békesi László pénzügyminiszter úr már az elõzõ törvényjavaslatnál válaszolt az ebben a vitában elhangzottakra is, ezért rátérhetünk a szavazásra.

Elõször azokról a módosító javaslatokról határoz az Országgyûlés, amelyeket az elõterjesztõ támogat. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a határozathozatal során figyelembe vesszük azokat a tárgyalás összevonására vonatkozó ügyrendi döntéseket, amelyekrõl a részletes vitában az Országgyûlés határozott.

Az ajánlás 4., 8., 18. pontjait a mezõgazdasági bizottság újra tárgyalta, és ennek értelmében ezek a módosító javaslatok nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

A 22., a 44. és az 50. pontokról a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja szavazást kér, annak ellenére, hogy azok nem kapták meg a bizottságokban a szükséges támogatást.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az ajánlás 15., 20. és 21. pontjaiban lévõ javaslatokat elõterjesztõje visszavonta. A T/232/45. számú ajánlás 2., 37., 38., 39., 40., 51., 53. pontjait, továbbá a T/232/59. számú kiegészítõ ajánlás 1., 3., 4., 5., 6/1., 8., 9., 11-18., 21., 22. pontjait a "B" pont kivételével, 22/1. pontját, amely a "B" pontot tartalmazza, a 23. pontja, 24/1. pontja és 25. pontjában lévõ módosító javaslatot teszem fel szavazásra. Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy a kiegészítõ ajánlásban az alapajánlás 30/C, 30/D, 30/E, 31., 32. pontjai szó szerinti megismétlése található, így ezeket külön természetesen még egyszer nem teszem fel szavazásra.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 9., 12., 13., 14.,16., 26., 27., 28., 29., 30., 31., 32., 33., 34., 35., 42., 48. pontjaiban, illetõleg a kiegészítõ ajánlás 6., 7., 19. pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását. A szavazásra feltett módosítójavaslat- sor minden elemét támogatja az elõterjesztõ, ezért a döntés elõtt nem kérdezem meg állásfoglalását.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 214 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk. Arra figyelemmel, hogy a miniszter úr ezt a zárszóban is ismertette, illetõleg levélben errõl tájékoztatta a frakcióvezetõket is, külön még egyszer, egyenként nem ismétlem meg, hogy ezeket a javaslatokat az elõterjesztõ nem támogatja.

Az ajánlás 1. és 36. pontjában Göndör István a törvényjavaslat 1. § (2) bekezdése g) pontját kívánja módosítani, illetõleg a 6. §-ban a törvény 10. § (1) bekezdése helyébe új rendelkezést javasol. Ebben az egyesületként mûködõ nyugdíjbiztosítókra terjeszt elõ javaslatot. A gazdasági bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 52 igen szavazattal, 163 ellenszavazattal, 6 tartózkodással nem fogadta el.

(19.00)

A 3. pontban Demeter Ervin a törvényjavaslat 2. §-a (1) bekezdésében a törvény 3. §-a 14. pontjának módosításával kezdeményezi, hogy az üzleti vendéglátás keretében biztosított étel és ital ne tartozzon a reprezentációs költségek körébe. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 175 ellenszavazattal, 2 tartózkodással nem fogadta el.

Az 5., 41. és a kiegészítõ ajánlás 2. és 20. pontjaiban lévõ javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

A 6. pontban Csépe Béla és Semjén Zsolt a 2. § (1) bekezdésében a törvény 3. §-a 18. pontja helyébe új rendelkezést javasol. Ebben az egyik értelmezõ rendelkezést az egyházakra is kiterjesztik. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 166 ellenszavazattal, 13 tartózkodással nem fogadta el.

A 7., a 17. és a 19. pontokban Zsigmond Attila a 3. § (1) bekezdésében a törvény 4. §-a (2) bekezdése g) pontját, g)1. és g)2. pontját kívánja módosítani, amelyben a belföldi székhelyû alapítványokra, egyesületekre terjeszt elõ javaslatot. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen szavazattal, 165 ellenszavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 10. és 11. pontja alternatív megoldást kínál a törvényjavaslat 3. §-a (1) bekezdésében a törvény 4. §-a (2) bekezdése g) pontjának módosítására. Mindkét rendelkezés az adóalap csökkentését szabályozó rendelkezést kívánja megváltoztatni.

Elõször Béki Gabriella és Szigeti György javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 10. pontja szerint. A kulturális és a szociális bizottság támogatja, a költségvetési bizottság nem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 56 igen szavazattal, 155 ellenszavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Csépe Béla javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 11. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 44 igen szavazattal, 177 ellenszavazattal, 14 tartózkodással nem fogadta el.

A 22., a 44. és az 50. pontokban Demeter Ervin a törvényjavaslat 3. §-a (2) bekezdésében a törvény 4. § (3) bekezdése b) pontjának módosítását, a 2. számú melléklet A fejezetét kívánja kiegészíteni. Ebben az amortizációs kulcsot kívánja megemelni. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 38 igen szavazattal, 198 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 23. pontban Demeter Ervin a törvényjavaslat 3. §-a (2) bekezdésében a törvény 4. §-a (3) bekezdése j) pontjának elhagyását kezdeményezi, amelyben a lízingszabályokat kívánja megváltoztatni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 179 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 24. pontban Demeter Ervin a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 5. §-a (1) bekezdése módosítását kezdeményezi, amely a levonható céltartalék mértékérõl rendelkezik. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 54 igen szavazattal, 185 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül nem fogadta el.

A 25. pontban Demeter Ervin a törvényjavaslat 4. §-ában a törvény 5. §-a (7) bekezdése módosításával az MRP részére átadott összegbõl figyelembe vehetõ hányadot emeli. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 185 ellenszavazattal, tartózkodás nélkül nem fogadta el.

A 43. pontban Pokorni Zoltán a törvényjavaslatot új §-sal kívánja kiegészíteni. Ebben az oktatási tevékenységek adókedvezményét terjeszti elõ. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 57 igen szavazattal, 173 ellenszavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A 45. pontban lévõ javaslatot elõterjesztõje visszavonta.

A 46., 47., 49. pontokban Demeter Ervin a 2. számú melléklet A-B fejezete mértékeit kívánja emelni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 41 igen szavazattal, 185 ellenszavazattal, 14 tartózkodás mellett nem fogadta el.

(19.10)

Az 52., 54. és 55. pontban Csépe Béla és Semjén Zsolt a 4. számú mellékletben a törvény 9. számú melléklete címének és 4., 5. pontjának módosítását kezdeményezi. Lényege: a kezdeményezett bevételek a közhasznú társaságnál, az egyháznál, az alapítványnál és a társadalmi szervezeteknél azonos szabályok szerint kerüljenek elszámolásra. A bizottságok nem támogatják. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 58 igen szavazattal, 180 ellenszavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Senki sem jelentkezik.)

Ilyen javaslatot senki nem jelzett, ezért bejelentem, hogy a zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Kedves Képviselõtársaim! Most egészen rövid szünetet rendelek el, mert a számolás... (Nahimi Péter jegyzõ az elnökhöz lép.) Nem rendelek el, mert közben elkészültek a jegyzõ képviselõk a számolással... (Taps.).., ezért visszatérünk a személyi jövedelemadóra.

Bejelentem, hogy a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló 1991. évi XC. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat 17. §-ához benyújtott 89. számú módosító javaslatról az Országgyûlés név szerinti szavazással a következõk szerint döntött. "Igen" szavazat: 63, "nem" szavazat: 199, "tartózkodás": 7. Mindezek alapján bejelentem, hogy az Országgyûlés a módosító javaslatot nem fogadta el.

A 100. pontban Pusztai Erzsébet a 25. § (1) bekezdésének módosítását kezdeményezi. Ebben a hatályba léptetõ rendelkezést kívánja pontosítani az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakra vonatkozóan, egyben a gyermekkedvezmény visszaemelésére tesz javaslatot. A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja név szerinti szavazást kért a módosító javaslatban. (Dr. Kónya Imre szólásra jelentkezik.) A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kónya Imre ügyrendi kérdésben kíván felszólalni? (Igen.) Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage