Elnök Tartalom Következõ

               Az Országgyûlés õszi ülésszakának 37. ülésnapja
                       1994. december 10-én, szombaton
                (10.05 óra - Elnök: G. Nagyné dr. Maczó Ágnes
                  Jegyzõk: Nahimi Péter és Sasvári Szilárd)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat és mindazokat, akik figyelemmel kísérik munkánkat. Õszi ülésszakunk 37. ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Nahimi Péter és Sasvári Szilárd jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! A holnapi napon kerül sor az önkormányzati képviselõk megválasztására. Tájékoztatom önöket arról, hogy - az Országos Választási Bizottság álláspontját is figyelembe véve - a mai ülésnapunkat sem a televízió, sem a rádió nem közvetíti.

Tisztelt Országgyûlés! Dr. Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum képviselõje, dr. Csákabonyi Balázs, a Magyar Szocialista Párt képviselõje, dr. Szigethy István, a Szabad Demokraták Szövetsége részérõl, dr. Rubovszky György, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselõje, dr. Toller László, a Magyar Szocialista Párt képviselõje és dr. Tímár György független kisgazdapárti képviselõ sürgõs tárgyalást kérve önálló indítványt nyújtottak be az ügyvédségrõl szóló 1983. évi 4. szám törvényerejû rendelet módosítására T/383. számon.

Annak érdekében, hogy az önálló indítvány még ebben az évben elfogadásra kerülhessen, tárgysorozatbavételrõl való döntésre kijelölöm az alkotmányügyi bizottságot. Az elõterjesztõknek indítványuk szóbeli indoklására hétfõi ülésünkön lesz lehetõségük.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt vettem át. A Pesti Központi Kerületi Bíróságtól megkeresés érkezett rágalmazás vétsége ügyében Morvai Ferenc országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában. A megkeresést kiadtam a mentelmi bizottságnak.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy ismertessem mai ülésnapunk programját. Elõször

az adózás rendjérõl szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat részletes vitája következik; ezt követi

az általános forgalmi adóról szóló törvény módosításáról rendelkezõ elõterjesztés részletes vitája; majd

a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésrõl szóló törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslat részletes vitája következik; végül

a szövetkezetekrõl szóló 1992. évi I. törvény módosításáról szóló elõterjesztés részletes vitájával fejezzük be mai ülésnapunk programját.

Tisztelt Országgyûlés! Most tehát soron következik az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/231. számon, a bizottságok együttes ajánlásait pedig T/231/11. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem a kijelölt bizottságok elnökeit, az alkotmányügyi, a költségvetési, a gazdasági és a mezõgazdasági bizottság elnökét, kívánják-e szóban kiegészíteni a bizottságok ajánlásait? Kérem, kézfeltartással, gombnyomással jelezzék a bizottsági elnökök, ha kívánják kiegészíteni. Az alkotmányügyi bizottság kívánja-e indokolni? (Nem.) Nem. Költségvetési bizottság elnöke, alelnöke jelen van-e? (Körülpillantva a teremben.) Jelen van, és nem kíván indokolni. Köszönöm. Gazdasági bizottság? (Nem.) Nem kíván indokolni. Mezõgazdasági bizottság? (Nem.) Nem kívánja indokolni. Köszönöm.

Elõzetesen írásban egyetlen képviselõ jelentkezett szólásra, Kónya Lajos, a Magyar Szocialista Párt képviselõje. (Közbeszólás: Elállt!) Most jelezték, hogy a szólástól Kónya Lajos szocialista párti képviselõ elállt.

Kérdezem tehát képviselõtársaimat, mivel elõzetes írásbeli jelentkezés több nincsen, kíván-e valaki e kérdésben szólni?

(10.10)

Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! Arra figyelemmel, hogy az elõterjesztés az 1990. évi XCI. törvény egyes rendelkezéseit kívánja módosítani, indítványozom, hogy a részletes vita szakaszolásánál is az alapul szolgáló hatályos törvény szerkezetét vegye figyelembe az Országgyûlés. Így a törvény egyes fejezeteihez kapcsolódó módosító javaslatok összevonásáról a késõbbiekben nem kell külön- külön határoznunk. Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.

Látható többség. Tehát az indítványt elfogadták.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem képviselõtársaimat: kíván-e valaki szólni az ajánlás 1. pontjához, amely a jogkövetkezmények között az adóbírsággal kapcsolatosan terjeszt elõ módosító indítávnyt. Senki nem kíván felszólalni. A részletes vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 2. és 3. pontja az értelmezõ rendelkezésekre irányul.

Arra figyelemmel, hogy a 3. ponthoz tartalmában kapcsolódik a 6. pontban lévõ indítvány, amely a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítására irányul, indítványozom ezeknek együttes tárgyalását.

Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Látható többség. Köszönöm.

Megkérdezem: kíván-e valaki szólni az elõbb felsorolt módosító javaslatokhoz? Jelentkezés nem történt. Mivel felszólaló nincsen, a részletes vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 4. pontja a törvényjavaslat zárórendelkezéseit kívánja módosítani.

Arra figyelemmel, hogy a 4. ponthoz tartalmában kapcsolódik az 5. pontban lévõ indítvány, amely a törvényjavaslat 1. számú mellékletének módosítására irányul, indítványozom ezeknek együttes tárgyalását.

Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Látható többség.

Megkérdezem: kíván-e valaki képviselõtársaim közül szólni az elõbb felsorolt módosító javaslatokhoz? Mivel további fölszólaló, illetve egyetlen fölszólaló sem jelentkezett, a részletes vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! Megkérdezem képviselõtársaimat: kíván-e valaki szólni az ajánlás 7. pontjához, a 2. számú melléklet 1. pontjára vonatkozóan? Jelzés nem érkezett.

Mivel felszólaló nincs, a részletes vita e szakaszát lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztés valamennyi módosító javaslattal érintett részére vonatkozóan a részletes vita lezárásra került.

Megkérdezem: van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melynek részletes vitájára nem került sor, illetõleg nem jelentettem be? Jelzés nem érkezett. Szólásra jelentkezõ nincsen.

Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat részletes vitáját ez úton lezárom.

Tisztelt Országgyûlés! A vita lezárása után utoljára az elõterjesztõ kap szót.

Megkérdezem pénzügyminisztériumi államtitkár urat, a napirendi pont elõterjesztõjét, hogy most vagy az egyes módosító javaslatokról történõ határozathozatalt megelõzõen kíván-e válaszolni az elhangzottakra, illetõleg a felmerült javaslatokra?

Tartalom Következõ

Eleje Homepage