Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az ajánlás 20. pontjában található 1. számú melléklet 14/A pontjához benyújtott módosító indítvány támogatását kérem önöktõl, és egészen röviden meg kívánom indokolni.

A 14/1. pont a fûszerpaprika-õrlemény 10 százalékos fogyasztási adóval való sújtását kívánja eltörölni. Ennek van logikája. Emlékeznek rá, néhány héttel ezelõtt itt a parlamentben tárgyaltuk a fûszerpaprika jövedéki adó alá vonását. Akkor elhangzott több indoklás is olyan irányban, hogy ez a törvénymódosítás egymagában nem oldja meg azokat a problémákat, amivel kapcsolatban ez itt a parlamentben szóba került.

Emlékeznek a paprikamérgezésre és az azt követõ, egész országot, nemzetközi kapcsolatainkat is meghatározó vitákra, sõt vádemelésekre is.

A fûszerpaprika pillanatnyilag 25 százalékos áfával terhelt, és erre jönne rá ez a bizonyos 10 százalékos fogyasztási adó.

Azt hiszem, hogy a törvényjavaslat, mármint a kormány elõterjesztése, nem ér célt, nem abba az irányba hat, mint amilyen irányba tervezték.

Az, hogy pillanatnyilag Magyarországon teljesen új a fûszerpaprikának a jövedéki törvény alá vonása, ez azt is jelenti, hogy nem alakult ki az a rendszer, ami ezt ellenõrizné, ami ennek az ellenõrzésnek a hatékonyságát biztosítaná.

Attól tartok, hogy ha még 10 százalékos adóval sújtjuk a fûszerpaprikát Magyarországon, ezzel csak azt érjük el, hogy újra levegõt adunk a feketekereskedelemnek, ugyanis a feketekereskedelem sokkal nagyobb pénzt lát majd a fûszerpaprika hivatalos csatornából való kivonása révén, s mivel nem lesz hatékony az ellenõrzés, ez a kivonás sikeres lesz.

Azt hiszem, hogy Magyarországon annyira hozzátartozik az élelmiszerekhez a fûszerpaprika, hogy ha 10 százalékos fogyasztási adóval kívánjuk sújtani, akkor mindenképpen az élelmiszereknél alkalmazott 12 százalékos áfát kellene alkalmazni. Akkor gyakorlatilag nem okozna áremelést a piacon és zökkenõmentesebb lenne az átmenet.

Így viszont attól félek, hogy a költségvetés vélt plusz bevétele nem lesz meg, mivel nagyobb mennyiséget vonnak ki az ellenõrzés alól, azt a bizonyos 25 százalékot is elveszíti a költségvetés, amit eddig ezen a terméken meg tudott szerezni.

Kérem a tisztelt Házat, hogy fontolják meg javaslatomat, s ebben az évben ezt a bizonyos 10 százalékos fogyasztási adót ne vezessük be a fûszerpaprikára. Mint az elõbb említettem, ennek költségvetési kihatása nem lesz, mert annyival kevesebb lesz az áfabefizetés.

Tehát kérem önöket, hogy a 20. számon található, Demeter Ervin által benyújtott módosító indítványnál támogassák ennek a bizonyos 14/A pontnak az eltörlését. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage