Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnöknõ. Én úgy gondolom, hogy azok a képviselõk, akik abból indultak ki, hogy a mai nap kampánycsend van és hogy a kampánycsendnek megfelelõen az Országos Választási Bizottság nem engedélyezte sem a televízió, sem a rádió jelenlétét, nem engedélyezte a közvetlen közvetítést, s ennek következtében nem is jelentkeztek egy politikailag hermetikusan elzárt légkörû felszólalásra, úgy gondolom, hogy ezek nem tudhatták Bauer képviselõtársunk kitûnõ javaslatát, hogy majd az õ indítványának köteles eleget tenni a Magyar Televízió elnöke, mert mi eddig úgy tudtuk - bármikor ilyen kérdés felmerült -, hogy itt egy külön hatalmi ágról van szó, és a külön hatalmi ág azután helyt ad-e egy kérelemnek vagy sem, arról teljesen önállóan dönt, és semmilyen vonatkozásban nincs alárendelve adott esetben akár Bauer Tamásnak sem.

Mi tehát úgy gondoljuk, hogy ezek a képviselõk eleve az Országos Választási Bizottság döntésébõl indultak ki, és én kifejezetten tiltakozom az olyan felvetés ellen, hogy obstrukció arra hivatkozni, hogy mi kampánycsendben folytatunk egy nagyon fontos politikai munkát. Mi megjelentünk itt, nem mi tehetünk arról, hogy a Ház vezetése figyelmen kívül hagyta a kampánycsend tényét. A kampánycsend tõlünk független körülmény. Úgy gondolom, mi akkor obstruálnánk, ha mi írnánk elõ a mai napra kampánycsendet. Miután ez nem így van, ennek következtében mi a Ház munkarendjének megfelelõen járunk el, de ragaszkodunk ahhoz, hogy a Ház eddigi gyakorlatának megfelelõen folyjanak a plenáris ülések, legalább a fontos társadalmi, politikai, jogi kérdéseket felvetõ törvények ügyében. Abban pedig mindenki egyetértett, hogy a szövetkezeti törvény módosítása ilyen jelentõs törvénynek minõsül.

Ezért vagyunk kénytelenek ragaszkodni a jogunkhoz, és mindenekelõtt a választópolgárok jogaihoz, hogy õk is megismerhessék ennek a részleteit. S én úgy gondolom, hogy ez a Bauer Tamás által felvetett módon nem teljesíthetõ.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage