Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Talán nem túlzás azt állítani, hogy emelkedõ nemzetté válásunk egyik feltétele, hogy reálisan, a maga összetettségében és bonyolultságában legyünk képesek távolabbi és közelebbi múltunkat - benne az egyes személyiségek tevékenységét - megítélni és magunkban megõrizni. Különösen fontos ez olyan események és személyek esetében, amikor még friss a személyesen is átélt élmény hatása, amikor még nagyon csábító az aktualizálás.

Ezen csak az segíthet, ha megkíséreljük tágabb összefüggésbe helyezni az eseményeket és személyiségeket, megpróbálunk az esendõ emberi gyengeségektõl, a helyzetkényszerítette taktikázástól eltekinteni, és kicsinyes napi érdekek helyett valóban a nemzet egészét szem elõtt tartva mondani ítéletet. Antall József személyérõl, tevékenységérõl szólni csak ilyen hozzáállás alapján lehet, csak ez méltó hozzá, hiszen kiemelkedõ személyisége és tevékenysége maradandó és meghatározó az új magyar demokrácia felépítésében. Ezt politikai pártállástól függetlenül mindenki elismeri. Mint ahogyan mindnyájan osztjuk azt a véleményt, hogy tragikus halálával a magyar közéletet pótolhatatlan veszteség érte.

Kérem az Országgyûlést, egyperces néma felállással adózzunk emlékének.

(A jelenlévõk egyperces néma felállással adóznak Antall József emlékének.)

Köszönöm.

Tisztelt Országgyûlés! Ugyancsak napirend elõtti felszólalásra jelentkezett dr. Torgyán József frakcióvezetõ úr, Független Kisgazdapárt. Megadom a szót dr. Torgyán Józsefnek.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage