Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A parlamenti többség által megszavazott jövedelemadó-törvény, minden egyéb híreszteléssel szemben nem adócsökkentést, hanem adónövelést jelent a polgárok számára 1995- ben.

Ez a törvénymódosítás átlagosan 20 százalékkal növeli az egy fõre jutó adóbefizetés mértékét. Ezért komolytalannak tartjuk azokat a megállapításokat, miszerint jövõre a szegények adója nem nõ. Éppen az alacsonyabb jövedelmû rétegek azok, amelyek nem tudják az inflációs terheket továbbhárítani, és jócskán megérzik az adótábla változatlanul hagyását, a kedvezmények megszüntetését.

Ugyancsak elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a gyermekes családok terheit tovább növeli a kormány. Nem támogatjuk azt a kormányzati elképzelést, amely ebben az adótörvényben megvalósul, miszerint a családok számára úgy nõ egyre nagyobb mértékben az adóteher, ahogy növekszik gyermekeik száma.

Aggasztónak tartjuk azokat a hangokat is, amelyek a vállalkozások ellen próbálnak hangulatot kelteni. Az SZDSZ egyik képviselõje például így fogalmazott: "Jó dolog-e az, ha egy alig mûködõ vállalkozás elsõ befektetése egy 600-as Mercedes? Az is befektetés, de nyilvánvaló dolog, hogy szégyen, ha egy válsággal küzdõ országban az új Mercedesek száma ugrásszerûen növekszik."

Tisztelt Ház! Mivel az országban 28 db 600-as Mercedest tartanak nyilván, ez a kijelentés csak hangulatkeltésre jó, valamint arra, hogy hivatkozási alap legyen a személygépkocsi vélelmezett magáncélú használata miatti adóztatásra.

Ezen okok miatt a személyi jövedelemadó-törvény módosítására a Fidesz nemmel szavazott. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage