Gaál Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Úgy gondolom, hogy ennyi "nem" szavazat indoklása után jogos az, hogy az "igen" szavazat mellé is mondjunk néhány érvet.

Én azt gondolom, hogy az elõterjesztett adatokból, törvénypasszusokból mi valóban mást olvastunk ki, mint a tisztelt ellenzéki kollégáink.

Elõször is szeretném leszögezni, hogy ez a személyi jövedelemadó-törvény szociálisan igazságosabb, mint a jelenleg, 1994-ben mûködõ személyi jövedelemadó-törvény. Ez elsõsorban annak a technikának köszönhetõ, hogy a különbözõ adókedvezményeket nem az adóalapból teszi leírhatóvá, hanem az adóból teszi jóváírhatóvá. Ennek megfelelõen az alacsony jövedelmûek nagyobb mértékben részesülnek a kedvezménybõl, mint a magas jövedelmûek. Ugyanakkora összeggel tudják igénybe venni a különbözõ kedvezményeket az alacsony jövedelmûek, mint a magas jövedelmûek; míg az idén érvényesülõ rendszerben a magas jövedelmûek értelemszerûen nagyobb adóalapot csökkenthettek, mint az alacsony jövedelmûek.

Ezt a rendszert egészíti ki a bizonyos keresethatárig igénybe vehetõ adójóváírás, ami szintén az alacsony jövedelmûek terheit kívánja csökkenteni. Ezzel szemben, miközben a magas jövedelmûek terhei érzékelhetõen növekednek, az õ számukra a befektetési kedvezmények révén próbált kitörési lehetõséget nyújtani az adótörvény. Azt gondolom, ez mindannyiunk szándékával összhangban áll, hogy a befektetéseket kedvezményezze; azok, akiknek több jövedelmük van, mint ami a napi megélhetéshez szükséges, ne fogyasszák el, hanem a gazdasági növekedés érdekében befektetésekre fordítsák. Tehát ez is összhangban áll közös törekvéseinkkel.

Egy olyan pont van, amire érdemes még külön kitérni: a gyerekkedvezmények rendszerének megszûnése, illetve átalakulása. Úgy gondolom, hogy valóban indokolt viták folytak le az Országgyûlésben ebben a kérdésben.

(10.50)

A kormánypárti frakciók úgy ítélték meg, hogy az ilyen típusú kedvezményeknek nem az adótörvényben van a helyük, hanem egyéb területen. Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy az adótörvényben való gyerekkedvezmények megszüntetését vesse össze a költségvetési törvénnyel és a költségvetési törvényben biztosított gyermektámogatási rendszerrel. A kettõ együtt értelmezhetõ, és nem külön a személyi jövedelemadó rendszerében önmagában.

Az egyéb forrásokból, a költségvetési forrásokból a jövõben biztosítani fogja a kormány a gyermekekhez kapcsolódó különbözõ támogatások alanyi jogon igénybe-vehetõségét egyrészt, másrészt pedig biztosítani kíván közel ötmilliárd forintot az alacsony jövedelmû családok megsegítésére, és ezekkel ellensúlyozza az adókedvezmények megvonását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage