Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társasági adó módosítását célzó kormányjavaslat ígérete szerint egy kisebb módosítást végzett. Ennek a kisebb módosításnak a meghirdetett célja az volt, hogy a beruházásokat és a fejlesztéseket ösztönözze.

A módosításnak ezzel a szándékával a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja egyetért. Ezért módosító javaslatainkat olyan formában, illetve olyan területekre nyújtottuk be, ahol a meghirdetett szándékkal ellentétesnek találtuk a törvény javaslatait, illetve kerestünk más eszközöket, amelyekkel ezek a célok elérhetõk. Úgy gondoljuk, és azért tettünk módosító indítványt arra, hogy a törvényjavaslatból kikerüljön, hogy a lízingelszámolásnak a korlátozása ezt a célt jelentõsen csorbítja. A meghirdetett célt csorbítja, ezért módosító javaslatot tettünk, ami sajnos a kormánykoalíció részérõl elutasításra talált. De módosító javaslatot tettünk azért is, mert megítélésünk szerint ezt a helyes célt sokkal több eszközzel lehet elérni, mint azzal, hogy egy szûk körben csökkentjük az adó mértékét.

Módosító javaslatot tettünk arra, hogy az amortizációs költségek elszámolásának a lehetõségei növekedjenek, így azokkal az életképes vállalkozásoknak megnyílik egy gyorsabb fejlesztési lehetõség. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a kormánykoalíció ezt a módosító javaslatot is elutasította. De tettünk módosító javaslatot arra is, hogy a céltartalékképzés lehetõségeit a jó vállalkozásoknál bõvíteni tudjuk. E javaslatunk szintén nem talált megértésre. Végezetül tettünk arra is módosító javaslatot, mert hosszú távú fejlesztési eszköznek tartjuk, hogy az MRP-szervezeteknek gyorsítottabb lehetõségük legyen a kölcsönök visszafizetésére.

Tekintettel arra, hogy a meghirdetett céllal egyetértünk, de azokat a nagyon komoly és fontos eszközöket, amelyeket ehhez javasoltunk, a kormánykoalíció elutasította, ezért ebben a formájában nem tudjuk támogatni ezt a javaslatot, s ezért szavazott a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja nemmel a végszavazásnál. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage