Nagy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Hallgatva az eddigi felszólalásokat, számomra teljesen egyértelmû, hogy Kutrucz Katalin és Torgyán József nem annyira az indítvány tartalmával, mint inkább az indítványtevõk között az egyik személlyel van elfoglalva. Arra a drámai kérdésre ugyanis, hogy a legnagyobb szakszervezet elnöke hogyan támogathat egy ilyen indítványt vagy hogyan írhat alá, szeretnék majd röviden reagálni, de ezt megelõzõen - nem megismételve a Gaál Gyula képviselõtársam által elmondottakat - azért világossá szeretném tenni, hogy ez egy felméréssel összekapcsolódó szám, amirõl itt most mi beszélünk, és nincs eltitkolva a közvélemény elõtt, mert a magyar tájékoztatási eszközök hetekkel ezelõtt errõl a számról, errõl a háromezer fõrõl többször, több menetben hírt adtak.

Lehet, hogy önök meg fognak döbbenni, de a legnagyobb szakszervezet - és annak elnöke - igenis nagyon fontosnak tartotta már a választások elõtt, hogy ebben az országban olcsóbb állam mûködjön, mert miközben Magyarországon az elmúlt négy évben drámai gyorsasággal 0-ról 13,5 százalékra nõtt a munkanélküliség, aközben gombamódra szaporodtak a hivatalok, gombamódra szaporodtak a státuszok, gombamódra szaporodtak azok a foglalkoztatási helyek, ahova jelentõs keresettel be lehetett állni, és közben senki nem vetette fel, hogy az egyre növekvõ államháztartási hiány mellett a gazdaságban, a versenyszférában további leépülés tanúi vagyunk. Tehát nincs abban semmi különleges dolog, hogy egy olcsóbb államban érdekeltként ezzel, igenis, ha úgy tetszik, még éppen egyet is tudunk érteni.

De nem ezt akartam mondani, mert ez az indítvány nem errõl szól, csak nem akartam a kérdésnek ezt a felét megkerülni. Ha gondosan elolvassák ezt az indítványt, láthatják, hogy ez az indítvány arról szól, hogy azon emberek számára, akiket létszámleépítés címén elküldenek, azok számára a végkielégítésre a fedezet meglegyen, és lehet, hogy ez meglepetés, de bizony szakszervezeti feladat az, hogy a végkielégítés kifizethetõ legyen - legalábbis a dolgok jelenlegi állása és az én ismereteim szerint. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

(13.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage