Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnöknõ. Én már jóval korábban jelentkeztem ügyrendi észrevétel megtételére. Miután a Házszabály 52. §-a úgy fogalmaz, hogy ügyrendi kérdésben bármikor lehet öt percben szót kérni, úgy gondolom, hogy elnök asszony megsértette a Házszabály ide vonatkozó rendelkezéseit. Ezt a jegyzõkönyv számára mondom, mert fontosnak tartom, hogy elnöknõ sorozatos Házszabály-sértését a jegyzõkönyv rögzítse.

Az ügyrendi kérdés, amiért kénytelen vagyok felszólalni, azzal kapcsolatos, hogy Békesi miniszter úr a Független Kisgazdapárt két tagjára is dehonesztáló, megengedhetetlen kijelentést tett azon miniszteri expozéja következtében, melyre nincs személyes megtámadtatás válaszának joga. Ezt a helyzeti elõnyt a miniszter úr kihasználva rám és Lányi Zsolt képviselõtársamra olyan megjegyzéseket tett, amelyek megengedhetetlenek. (Dr. Hack Péter: Ez nem ügyrendi!)

Én ezért vagyok kénytelen mégis egy ügyrendi javaslatot elõterjeszteni, nevezetesen, hogy a Házszabály 54. §-ának (2) bekezdése értelmében, miután a miniszter úr a felszólalásában nemcsak az országgyûlési képviselõk, hanem az Országgyûlés tekintélyét is sértette, ugyanis amikor ebben a Házban talán e Ház fennállása alatt elsõ ízben a magyar utat kifogásolta, akkor õ 15 millió magyarnak az útját kifogásolta..! (Derültség.) Szerintem ez egy megengedhetetlen dolog a magyar Országgyûlésben! Emiatt az elnök asszonynak figyelmeztetnie kellett volna Békesi miniszter urat, és miután ezt elmulasztotta, kérem, hogy ezt tegye meg. Ha nem teszi meg, akkor kénytelen lesz a kisgazda-frakció erre a kérdésre visszatérni. Köszönöm szépen.

(13.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage