Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azért kérek csupán szót, mert az elhangzott hozzászólásokból úgy tûnik, hogy képviselõtársaim úgy vannak ezzel az elõterjesztéssel, mint a jereváni rádió híreivel.

Valóban a MÁV tartozásainak rendezésérõl van szó. De nem azért tárgyalja ezt a parlament, mert el akarjuk engedni a MÁV tartozását, hanem mert meg kívánja fizetni a kormány a MÁV tartozását - és ez elég lényeges különbség. Arra ugyanis van jelenleg is érvényes jogszabály, hogy a büntetõkamatokat és az egyéb büntetõ terheket a társadalombiztosítás a saját maga hatáskörében rendezze. Ehhez nem kell parlamenti jóváhagyás.

1991 óta a társadalombiztosítás több alkalommal kötött ilyen megállapodást a MÁV mindenkori vezetésével. Sajnos azonban a MÁV - miután az elõzõ kormány és az elõzõ költségvetések nem támogatták a MÁV-ot kellõ mértékben - nem tudta visszafizetni a megállapodásban foglalt feltételek mellett sem a tartozását. Ezért újabb és újabb megállapodások megkötésére volt szükség, mígnem most abban a helyzetben vagyunk, hogy a kormány elõterjesztése alapján a parlament azt tudja támogatni: ezt a tartozást, a járuléktartozást - a kamatterhek nélkül - megfizesse a kormány a MÁV helyett.

Azt gondolom, ezt üdvözölnünk kell, valóban ez a döntés a MÁV szanálásának a része. S ez azt teszi majd lehetõvé, hogy a MÁV a társadalombiztosítás tekintetében új lapot kezdjen, új lappal indulhasson.

Nincs tehát kivételes elbánásról szó, nincs a tõketartozások elengedésérõl szó. Ezért képviselõtársaimnak jó szívvel ajánlom ennek az elõterjesztésnek a támogatását. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage