Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Egyetértek képviselõ úrral, aki az imént nonszensznek nevezte a társadalombiztosításnál fennálló helyzetet. Valóban az! De ez a bizarr helyzet az elmúlt négy év során alakult ki, tisztelt képviselõtársam, amikor ön - úgy tudom - a kormánykoalíció soraiban ült. Bizony, a 192 milliárdos kintlevõség, az 1,3 millió rendezetlen folyószámla nem hasonlítható semmilyen európai társadalombiztosítási rendszerhez és nem mérhetõ semmilyen európai normához.

Valóban igaz: megoldást kell találnunk, és lehet, hogy ez a megoldás nem a legszerencsésebb. Azonban szeretném az ön figyelmébe ajánlani, hogy a társadalombiztosítási önkormányzatok nem maguk az alapok, hanem az alapok önkormányzatai. Azok nem a kormány felügyelete alatt mûködnek, hanem a parlament felügyelete alatt mûködnek. Ha tehát mi azt akarjuk - vagy egyáltalán valaki azt akarja Magyarországon -, hogy ezek az önkormányzatok az elõírt feladataikat az elõírt határidõre lássák el, akkor a parlamentnek kell feladatokat kijelölni és határidõket szabni. Mert egyébként lehet természetesen, hogy az önkormányzatok maguktól is tennék a dolgukat, de ha azt tapasztaljuk, hogy ez mégsem megy teljesen rendben, hiszen az adósságok növekedése erre utal, akkor egy kis biztatás talán mégsem törvényellenes, éppen a status quo miatt.

Aztán azért is fontos lehet egy ilyen biztatás, hiszen a társadalombiztosítási önkormányzatok ugyan önállóak, de ha a járulékbevételek elmaradása miatt vagy a kiadások túlzott mértékû elszaladása miatt hiányuk keletkezik, akkor azt állami garanciával kell az állami költségvetésnek fedeznie. Nem a saját járulékbevételeikbõl gazdálkodnak csupán az önkormányzatok, hanem állami támogatást is joggal igényelnek. Ha pedig erre jogot tartanak, akkor azt gondolom, kell legyen valaki a magyar parlamentben, mégpedig azok, akik a magyar költségvetésért is felelõsek, akik bizonyos feladatokat adhatnak a társadalombiztosítások önkormányzatainak.

Harmadrészt említette ön azt, hogy micsoda dolog, hogy a világbanki hitelbe belebeszél a kormány. Ezzel az a helyzet, hogy másfél évvel ezelõtt kormánygaranciával kötötték ezt a világbanki hitelmegállapodást, és a kormány fizeti ennek a fel nem használt hitelnek a kamatait. Azt gondolom tehát, hogy érdemes talán nógatni a társadalombiztosítást, hogy ütemesen kezdjen hozzá a folyószámla-rendszer kialakításához, és vezesse be végre ezt a folyószámlát, hiszen a kamatokat fizetni kell, az idõ múlik, a folyószámla-rendszer pedig mind ez ideig nem került bevezetésre, tehát ennek a bizonyos januári határidõnek a kiszabása talán nem felesleges.

És van egy utolsó pont is, amit képviselõtársam figyelmébe ajánlok. Ebben arra hívjuk fel, még pontosabban arra kérjük a társadalombiztosítási önkormányzatokat, hogy a társadalombiztosítási II. törvénnyel együtt, ezzel egy idõben nyújtsák be azokat a törvénymódosításokat is, amelyek lehetõvé teszik a szigorúbb járulékbehajtást, a szigorúbb eljárást, a hatékonyabb fellépést. Ezért tehát azt gondolom, hogy nem felesleges nógatás csupán ez a határidõket, kötelezettségeket is megjelölõ országgyûlési határozat, hanem elvárható tõle valamilyen eredmény.

Végül abban is egyetértünk, hogyha egy ilyen országgyûlési határozat és törvénymódosítás nem elegendõ ahhoz, hogy rend legyen a társadalombiztosítás területén, akkor valószínûleg a társadalombiztosításra vonatkozó jogszabályokat is módosítani kell, és a vezetõknek bizonyos konzekvenciákat majd le kell vonniuk - de a parlamentnek is meg kell tennie azt, ami a parlament kötelessége. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage