Békesi László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselõ Úr! Válaszolhatnék röviden egy régi magyar közmondással: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ennél azonban sokkal konkrétabb a hiteles jegyzõkönyv, amely a költségvetési vitáról szól.

A jegyzõkönyvet bármely képviselõtársam tételesen átnézheti. Nem kell ahhoz részletes szövegelemzés vagy közgazdasági analízis, hogy nyilvánvaló legyen: amit ön, képviselõ úr és a válaszban érintett kisgazdapárti képviselõ úr elmondott a költségvetési vitában, annak a nagy része alaptalan, szakmailag téves, javaslataik egy része irreális és az ország számára káros. Teljesen természetes, hogy erre az elõterjesztõnek reagálnia kell. Ezt tettem én és fogom tenni a jövõben is mindaddig, amíg olyan véleményeket fognak hangoztatni a parlamenti vitában, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, nem felelnek meg a szakmai igényeknek, és amelyek káros javaslatokat tartalmaznak.

(10.10)

Ami a magyar utat illeti, képviselõ úr, én azt gondolom, érdemes azon elgondolkodni, miért gondolja ön, hogy a magyarság többsége azt az utat akarja járni, amit ön vagy a kisgazdapárt ajánl. Úgy tûnik, a választásokon nem ez a válasz. A magyarság túlnyomó többsége nem azon az úton akar járni, amit önök ajánlanak. Ezért tehát, ha valaki sérti a magyarságot azzal, hogy kisajátítja a kisebbség nevében az úgynevezett magyar utat, akkor az valószínûleg a magyarság többsége lehet.

De ha nagyon egyszerûen és tömören végignézzük, hogy milyen utat ajánl a kisgazdapárt, milyen javaslatokat tesz, akkor abból nagyon világos kép rajzolódik ki, hogy ennek az útnak a megvalósítása térben és idõben bizony az országot visszavetné.

Mit is ajánlanak önök?

Adósságkönnyítést valamilyen ködös módon, ezt idõnként adósságelengedéssel, -csökkentéssel, moratóriummal vetik föl: sok kárt okoznak vele az országnak. Protekcionizmust a szabadkereskedelemmel szemben, ami bezárná a korszerûsítés útjait. Külföldi tõke- és befektetésellenes véleményeket hangoztatnak rendszeresen. Bankellenes véleményeket hangoztatnak rendszeresen. Megalapozatlan elosztási igényeket támasztanak rendszeresen.

Azokra a szakmai tévedésekre, amelyekrõl szó esett a zárszóban, külön már ki se térnék. Bizony, ha ezen az úton járna az ország, a parlament és a kormány, akkor térben és idõben vetné vissza Magyarország fejlõdését. Az már csak ízlés és illusztráció kérdése, hogy ez a visszafejlõdés meddig tarthatna. Lehet, hogy az Etelköz nem volt jó meghatározás, ezért, ha valakit sérthet, az etelközieket sértheti ez a megjegyzés. (Derültség.) Tõlük szívesen elnézést kérek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage