Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság december 14-én megtartott ülésén megvitatta és szinte egyhangúlag megtárgyalásra ajánlja a tisztelt Ház részére a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény módosításáról benyújtott T/236. számú törvényjavaslatot.

A bizottsági vitában tisztázódott az, hogy nincs ellentmondás, sõt éppen e törvénymódosítás teremt összhangot a tervezett és az eddig is alkalmazott helyi iparûzési adóalap-meghatározás között. Pontosabban fogalmazva, a törvénymódosítás elfogadását követõen a pénzintézetek és biztosítók által kifizetett kamat és kamatjellegû kifizetés, kárkifizetés, viszontbiztosítási díj ugyanúgy csökkenti az adóalapjukat, mint a gazdálkodók által az eladott áruk után elszámolt beszerzési érték vagy az alvállalkozói teljesítések értéke.

A törvénymódosítással egyértelmûvé válik, hogy az adómentes körbe sorolt adóalanyoknak csak akkor kell helyi adót fizetni, ha a vállalkozási tevékenység eredményt is hozott számukra, és ebbõl következõen társaságiadó- fizetési kötelezettségük is keletkezik, és nem akkor, ha a vállalkozási tevékenységet elindítják és folytatják, nyereségrealizálás nélkül. Ezen törvényhely-módosítással egyrészt a törvényt harmonizálhatjuk a társasági adóról szóló törvényhez, másrészt kizárjuk a törvény eltérõ értelmezésének lehetõségét.

A bizottság szinte egyöntetû szavazata jelzi, hogy a törvénymódosítás fontos gyakorlati tapasztalatokkal javíthatja az érvényben lévõ törvényt. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage