Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Ön egy nagyon szabatos és pontos kérdést tett fel számomra. Igyekszem hasonlóképpen szabatosan - a rendelkezésemre álló ismeretek és tények alapján - megadni rá a választ.

Az ön által felvetett kérdés egyik, jelentõsebb része és ennek megoldása tulajdonképpen a magyar jogban kialakult eddigi rendszer átalakításához fûzõdik. Miután a magyar jog eddigi gyakorlatában a dualista rendszer érvényesül - tehát a nemzetközi szerzõdés megerõsítése egy aktussal történik, majd ezt követõen történik meg a nemzetközi szerzõdés kihirdetése -, ennek eredményeként a két aktus között eltelhet olyan idõ, amely bizonyos esetekben joghátrányt jelenthet. A joghátrány esetében irányadó szabályozást a Ptk. adja, amelyet ön nagyszerûen ismer, és feleslegesnek tartom külön részletezni az erre vonatkozó szabályokat.

Amennyiben a rendszer átalakítására sor kerül, és megszûnik ez a dualista megoldás, akkor az ön által említett idõbeli különbségbõl származó hátrány lehetõsége is megszûnhet. Ez tehát a jövõ szabályozásának feladatát jelenti. Nyilvánvalóan külön vizsgálandó, hogy terheli-e valamilyen állami szervet a mulasztásból származó kötelezettség. Amennyiben igen, és ez megállapítható, úgy a jogi lehetõségek az orvoslásra adottak.

Az emberi jogi bírósági joganyag közzétételének kérdése a másik ága az ön által felvetett kérdésnek. Nyilvánvalóan komoly terjedelmi korlátai vannak, hogy valamennyi releváns döntést a Magyar Közlönyben közzétegyük, de biztosítani kell olyan helyet, ahol az érdeklõdõk számára a joganyag teljességében rendelkezésre áll.

A második kérdésére vonatkozóan...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage