Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ, ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Szeretném tájékoztatni arról, hogy nagyon sûrû tárgyalások folynak pillanatnyilag a borsodi kohászat jövõjének alakításáról. Szeretnénk rendezni jó néhány olyan ügyet, amelyik a múltból származik. Körülbelül 9 milliárd forinttal kell kifizetnünk a fölgyülemlett veszteségeket - igen csak nehéz a pénzt ehhez megtalálni, de a kormány ezen dolgozik.

Foglalkozunk a közeljövõ kérdéseivel, azzal, hogy a szerkezetátalakításnak milyen ütemét tudjuk optimálisan meghatározni, figyelembe véve a technikai, a pénzügyi és természetesen az emberi feltételeket. Egy olyan koncepció kidolgozását végezzük, amely perspektívában rendezi a borsodi kohászat ügyét, amely megfelel az ország belsõ szükségleteinek, exportlehetõségeinek és korszerû technológiát képvisel.

Képviselõ úr jól érzékeli azt: hogy egy ilyen típusú koncepció kidolgozása egyben azt is eredményezi, hogy foglalkoztatási problémák merülhetnek fel. A kormány külön dokumentumokban foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy ezt a problémát hogy lehet kezelni.

Rögzíteni kell, hogy a kohászatból származó feszültségeket a kohászaton belül nem lehet megoldani. Ezeket a feszültségeket a térség egészének modernizációs programjában kell kezelni. Egy ilyen program elkészítése folyamatban van. A kormány napirendjén elõzetes tárgyalásban a hét végén szerepel, a jövõ hónapban pedig megpróbálunk végleges megállapodásra jutni ezekben a kérdésekben.

Egyeztetéseket folytatunk a regionális vezetõkkel, a kohászat vezetõivel, a szakszervezetek képviselõivel; keressük a közösen elfogadható megoldást. Én ma nem tudom bejelenteni azt, hogy van 2500 új munkahely a felszabaduló kohászati munkahelyek helyett, de arra törekszünk, hogy ezek a munkahelyek létrejöjjenek. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage